De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tovenaar vlast
op nieuwe stunt

   
 

SEOEL - Wie durft geld te zetten op de winnaars van de halve finales? Tot dusver zijn de meeste voorspellingen op dit WK gekkenwerk gebleken. Maar dat bondscoach Guus Hiddink met Zuid-Korea vanmiddag de finale in het Japanse Yokohama gaat bereiken ten koste van Duitsland lijkt een brug te ver. Het motortje van de Koreanen begint te pruttelen terwijl de zwakte van de Aziaten - kopkracht bij corners en vrije trappen - juist het sterke punt is van de Duitsers met al hun 'volleyballers'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Bondscoach Guus Hiddink wil met Zuid-Korea vanmiddag de finale in het Japanse Yokohama bereiken. (Foto: EPA)
Toch broedt de Nederlander op een nieuwe list. Liefst weer een gluiperige. Waarschijnlijk wordt het er een ingegeven door de omstandigheden. ,,M'n nummers 5, 6 en 7, Kim Nam Il, Yoo Sang Chul en Kim Tae Young zitten er flink doorheen, mede door blessures. Tevens is Ahn Jung Hwan een groot vraagteken. Ik heb wel wat wilde ideeën om ze te vervangen. Fysiek wordt belangrijk en ik heb wat ultra-fitte, hongerige honden naast me op de bank zitten."

Twee, drie of vier zoals ook Johan Cruyff hem in een persoonlijk telefoongesprek na het treffen tegen Spanje adviseerde. Lee Chun Soo, die zaterdag na een half uurtje inviel, kan zeker rekenen op een basisplaats. Hij trok in de 117e minuut lachend een sprint van 50 meter. Volgens inspanningsfysioloog Raymond Verheijen is 'Lilli' zelfs voor Zuid-Koreaanse begrippen een uitzondering. ,,Bij de meesten moeten we het herstel stimuleren. Tot dusver zaten drie rustdagen tussen onze wedstrijden, maar voor de halve finale slechts twee. Duitsland wordt onze vierde tegenstander in twaalf dagen, voor de Duitsers is het het vierde duel in vijftien dagen. Nee, een dagje minder is niet per se nadelig, zolang het voldoende is om te herstellen. Het eerste half uur zal veel duidelijk maken."

Opvallend genoeg volgt Zuid-Korea hetzelfde traject als Oranje vier jaar geleden op het WK in Frankrijk. Drie dagen na de kwartfinale op zaterdag tegen Argentinië stond Brazilië dinsdag op het programma. ,,Alleen hebben wij nog twee volledige verlengingen gespeeld met Zuid-Korea", weet Verheijen.

Bondscoach Hiddink wil niet teveel nadruk op het fysieke verhaal leggen. Hij heeft andere zorgen. Bijvoorbeeld over de uitgangspunten van het Duitse spel. ,,Ze spelen niet om via uitgespeelde kansen te komen tot doelpunten. Het is meer gebaseerd op het krijgen van corners en vrije trappen. Met een leger aan grote, kopsterke spelers maken ze dan het verschil. Heel efficiënt."

Het zou niet Hiddinks aanpak zijn. Integendeel. Alhoewel resultaat ook voor hem belangrijk is. ,,Zoiets moet je wel nastreven met een beetje leuk voetbal. Ik vraag me altijd af hoe ploegen als Duitsland trainen, hoe de spelers die trainingen ervaren en of ze er plezier uit halen."

De Duitse ploeg schaamt zich er trouwens allerminst voor om die vrije trappen rond het strafschopgebied uit te lokken. Hiddink: ,,Nee, ze zeggen het gewoon. Daarom is het van groot belang dat scheidsrechter Urs Meier er bovenop zit en onderscheid weet te maken tussen overtredingen en lokkertjes. Overigens vind ik dat Duitsland historisch gezien het spel moet domineren en favoriet moet zijn."

De Nederlander gelooft niet dat zijn team wordt gezocht door de arbitrage na de hetze, die vooral vanuit het gefrustreerde Italië en Spanje wordt gevoerd. ,,Als het zo werkt kunnen we beter ophouden. Laat die grote voetbalmachten eerst bij zichzelf te rade gaan. Je hoort mij evenmin klagen over het geringe aantal rustdagen."

Tevens valt moeilijk te zeggen dat de Koreanen over een bedje rozen naar de finale worden geleid. Tegenover tegenstander als Saoedi-Arabië, Ierland, Kameroen, Paraguay en USA voor Duitsland staan Polen, USA, Portugal, Italië en Spanje voor Zuid-Korea.

Inmiddels is Hiddink op het WK in Azië druk bezig wat rekeningen van het Nederlands elftal te vereffenen en ons land, weliswaar indirect, van enkele frustraties te bevrijden. Een Duitse scalp lijkt na Portugal (schakelde Oranje uit voor WK 2002), Italië (schakelde Oranje uit in halve finale EURO 2000) en een gewonnen strafschoppenserie niet te versmaden. ,,Voor mij is het geen afrekening met oude erfvijanden. Misschien leeft het zo in Nederland, maar niet bij mij. Ik wil gewoon nog een kunstje flikken met die jongens. De honger is nog niet gestild. Die jonge honden willen naar Japan en ik ook. Zo'n kans krijgt misschien niemand van ons ooit weer."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.