De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Deal met Enron
breekt Rabo op

   
 

UTRECHT - Rabobank is naar de rechtbank in New York gestapt in een conflict dat de bank heeft met de Royal Bank of Canada (RBC) over een financiële transactie met Enron. De Canadese bank eist ruim een half miljard euro. Volgens Rabobank ten onrechte. "We zijn willens en wetens misleid", aldus een woordvoerder van de bank gisteren.

Het draait allemaal om een ingewikkelde schuldenruil die Rabobank met Enron in 2000 is aangegaan waarbij de Canadese bank een sleutelrol speelde. Enron verpandde een pakket aandelen in het energiebedrijf EOG aan Rabobank in ruil voor $517 miljoen. Enron hield echter het recht op de koerswinsten, terwijl Rabobank een vergoeding kreeg voor de rente. RBC was de tussenpersoon bij de overeenkomst. De Rabobank kan in dit soort gevallen een hogere rente vragen op het uitgeleende geld wegens het hogere risico. Volgens een woordvoerder van Rabobank draait het in dit geval om 'enkele tientallen miljoenen'. Aan het einde van deze overeenkomst zouden de lening, de aandelen, de koerswinsten en de rentebaten worden vereffend. Door het instorten van Enron viel echter een partij in de overeenkomst weg. Volgens Rabobank vervalt daarmee de totale overeenkomst die het via RBC met Enron had gesloten. De Canadese bank wil echter dat Rabobank zich aan de voorwaarden houdt en de $517 miljoen overmaakt.

Daar zou normaal gesproken de verkoop van de aandelen EOG tegenover staan. De aandelen waren echter gestald in een apart bedrijfje, gelieerd aan Enron maar onder controle van RBC. Meerdere partijen maken in het faillissement van Enron aanspraak op de stukken, waardoor RBC niet kan beschikken over het aan Rabobank toegezegde bedrag.

In een rechtszaak die Rabobank samen met RBC had aangespannen, is inmiddels bepaald dat de stukken op termijn mogen worden verkocht, maar over het eigendom is nog geen uitspraak gedaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.