De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Quion: hypotheekmarkt
wordt op zijn kop gezet

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt waarbij zowel aan de zijde van de geldverschaffers als van de distributeurs van woninghypotheken een concentratie optreedt, leidt steeds meer tot het uitbesteden van de achterliggende automatiserings- en verwerkingsprocessen. De traditionele hypotheekverstrekker, die zelf voor kapitaal zorgt, hypotheken in de markt zet en de afwikkeling doet, maakt plaats voor meer gespecialiseerde partijen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Peter Besuijen (l) en Harry Groeneveld
Het in Rotterdam gevestigde Hypotrust, al zeven jaar actief op de Nederlandse markt in de bemiddeling tussen kapitaalverschaffers en intermediairs (verzekeraars) en het verlenen van diensten op dit gebied, speelt in op deze behoefte in de markt. Het bedrijf is opgesplitst waarbij onder de nieuwe naam Quion outsourcing-diensten worden aangeboden aan partijen in de hypotheekketen als pensioenfondsen of verzekeraars. Hypotrust wordt onderdeel van Quion en gaat verder als een verkoopnaam voor hypotheken.

Volgens Peter Besuijen, directeur van Quion, gaat de hypotheekmarkt op zijn kop. "Er is veel behoefte aan het uitbesteden van de afhandeling van hypotheken. Door de toenemende concurrentie moeten de kosten naar beneden. Een goede afhandeling van de achterliggende processen, de back-office, kan de concurrentiepositie sterk verbeteren. Veel Nederlandse partijen hebben hun back-office niet goed voor elkaar en werken vaak met verouderde systemen. Quion kan dit beter en efficiënter door moderne en flexibele ict-systemen."

De diensten van Quion zouden het ook eenvoudiger maken voor buitenlandse partijen om de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden. Quion heeft de kennis van de Nederlandse markt en kan zorgen voor de afhandeling van het hele proces. "We kunnen ze zelfs de mogelijkheid bieden om onder de merknaam Hypotrust producten in de Nederlandse markt te zetten. Zij hoeven alleen maar voor het geld te zorgen, wij kunnen de rest van ze overnemen."

Volgens Besuijen wordt er vanuit het buitenland met belangstelling gekeken naar ons land. Met de komst van buitenlands partijen worden de concurrentieverhoudingen nog verder op scherp gezet. Volgens Besuijen zou dat kunnen leiden tot een verdere rentedaling met 0,1 tot 0,15%."

In totaal vertegenwoordigen de uitstaande woninghypotheken in Nederland een waarde van circa €324 miljard. Daarvan is volgens Harry Groeneveld, algemeen directeur van Quion, zo'n €100 miljard beschikbaar voor de outsourcing van de hypotheekadministratie. De overige €224 miljard zit bij banken en financiële instellingen die hun eigen afwikkeling hebben.

Quion houdt zich ook bezig met het faciliteren van securitisatie waarbij de hypotheekportfeuille of delen daarvan via certificaten of obligaties worden doorgeplaatst. Het voordeel voor de banken of verzekeraars is dat de hypotheekportefeuille van de balans kan worden gehaald terwijl zij wel contact met de klant houden.

Het afgelopen jaar had Quion een provisieomzet van €20 miljoen, de ambitie van Besuijen en Groeneveld ligt op een omzet van €80 miljoen over vier jaar. De winst, die in 2001 op €1 miljoen uitkwam, zal eveneens in lijn met de omzet moeten toenemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.