De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Multi Vastgoed komt in
handen van Amstelland

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vastgoedontwikkelaar Amstelland neemt branchegenoot Multi Vastgoed over. Amstelland betaalt €310 miljoen voor Multi Vastgoed. Door de bundeling ontstaat de grootste projectontwikkelaar van Nederland. In Europa hoort de combinatie tot de drie grootste bedrijven op dit gebied.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Al volgend jaar wil topman De Ruiter (midden) de helft van zijn omzet in het buitenland halen.
Sinds februari van dit jaar zijn de twee bedrijven in gesprek over één samengaan. Zowel bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter van Amstelland als bestuursvoorzitter Hans van Veggel van Multi Vastgoed vonden schaalvergroting noodzaak. "Onder meer door invoering van de euro, is het bedrijfsleven internationaler geworden", stelde De Ruiter gisteren tijdens een persconferentie waarop de deal werd toegelicht. "Amstelland wil graag met zijn klanten meegroeien."

Multi Vastgoed is onder de naam Multi Development Corporation (MDC) al jaren aanwezig in het buitenland. "Die buitenlandse aanwezigheid maakt Amstelland minder cyclisch", merkt De Ruiter op. "Landen als Spanje en Portugal kennen een andere conjunctuurcyclus. Dat betekent dus een spreiding van het risico", zo verdedigde hij de plannen. In tegenstelling tot Multi Vastgoed was Amstelland tot nu toe alleen actief in Nederland. Door de aankoop van Multi Vastgoed boekt het bedrijf in één klap eenderde van zijn omzet in het buitenland. Al volgend jaar wil De Ruiter de helft van zijn omzet buiten de landsgrenzen de halen.

Multi Vastgoed opereert zoveel mogelijk risicomijdend. Zo moeten de vele winkelcentra die de ontwikkelaar neerzet, in een vroeg stadium voorverhuurd zijn. Aan de andere kant wil de vastgoedontwikkelaar een stempel achterlaten en vernieuwend bouwen. Daarvoor heeft het bedrijf heeft een eigen team van architecten in huis. Zij bepaalden de afgelopen jaren voor een belangrijk deel het succes van Multi Vastgoed. In Nederland is Multi Vastgoed onder andere bekend van de ontwikkeling van het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum en winkelcentrum De Kalvertoren in Amsterdam.

Als gevolg van de overname krijgt Amstelland twee bestuursvoorzitters. Oprichter Hans van Veggel van Multi Vastgoed schuift aan op de leren bank van De Ruiter. Het bedrijf zal de naam veranderen in Amstelland MDC. Mede-oprichter Ton van Dam van Multi Vastgoed doet een stapje terug. Hij verdwijnt uit de dagelijkse operationele zaken. Hij krijgt op de achtergrond een rol als commissaris. "Beleggers zijn gewaarschuwd", reageerde een beurshandelaar gisterochtend. "Twee kapiteins op één schip. Dat werkt zelden. We zullen die twee goed in de gaten houden."

Volledig op elkaar ingespeeld zijn De Ruiter en Van Veggel nog niet. De eerste gezamenlijke persconferentie liep niet helemaal op rolletjes. Van Veggel liet duidelijk blijken dat hij het liefst een dia uit de presentatie wilde scheuren. Wat gesteggel tussen de twee voormannen leverde geen antwoord op de vraag wie nou precies voor die foutieve informatie verantwoordelijk was. Bonje met financieel directeur John Schoonhoven van Amstelland zullen de nieuwe kapiteins niet krijgen. Hij verdwijnt uit het bestuur. Er wordt gezocht naar een opvolger.

Op de beurs werd het overnamenieuws met gejuich ontvangen.

Alleen de prijs die Amstelland betaalt voor Multi Vastgoed bevreemdt de analisten enigszins. Het beursgenoteerde bedrijf heeft 16 maal de winst over voor zijn Goudse branchegenoot. Zelf is Amstelland op het Damrak niet meer dan 10 keer de winst waard. Daarnaast worden vraagtekens gezet bij de 30%-winstgroei die het bedrijf voor dit jaar voorspelt. Maar dat waren de enige wanklanken die gisteren gehoord werden.

Van de overnamesom van €310 miljoen wordt €77,5 miljoen in contanten betaald aan de huidige aandeelhouders van Multi Vastgoed. Daarnaast zullen maximaal 31,7 miljoen nieuwe aandelen Amstelland worden uitgegeven. Hiervan zullen 20,7 miljoen stuks worden geplaatst bij de verkopende aandeelhouders tegen een prijs van €7,50. Voor de overige 11,1 miljoen aandelen wordt de kapitaalmarkt aangesproken. Die moeten daar per aandeel minimaal €7 opleveren.

De prijs van €7,50 voor de aandeelhouders van Multi Vastgoed is opmerkelijk. Op de beurs deed een aandeel Amstelland afgelopen vrijdag niet meer dan €6,35. Het zou betekenen dat de Multi-oprichters veel meer betalen voor de Amstelland-aandelen dan de aandelen zelf waard zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.