De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest verdacht van
knoeien met boekhouding

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een consortium van zeven banken, waaronder ABN Amro en Fortis, verdenkt het failliete KPNQwest ervan met de boekhouding te hebben geknoeid en is daarom een onderzoek gestart. Ook gaan de banken na of de informatie die het netwerkbedrijf vlak voor de eind maart verstrekte lening van €525 miljoen heeft gegeven, wel de juiste is geweest. Wanneer het consortium tijdens de onderzoeken op wat voor manier dan ook wordt gedwarsboomd, volgt een gang naar de rechter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Curator Jan van Apeldoorn is niet onder de indruk van het door banken gestarte onderzoek naar de boekhoudpraktijken van KPNQwest. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Dat heeft de advocaat van het consortium, Gerhard Gilsen, gisteren bevestigd. Volgens de boeken van het failliete netwerkbedrijf zou moederconcern KPN nog €23 miljoen naar zijn dochter over moeten maken. Maar bij KPN staat een verschuldigd bedrag van 'slechts' €8,8 miljoen in de boeken. Gilsen zegt dat de banken verbaasd zijn dat zulke grote verschillen hebben kunnen ontstaan.

Ook de boekhouding van de andere moeder van het netwerkconcern, de Amerikaanse kabelaar Qwest, toont een lager verschuldigd bedrag aan KPNQwest dan uit de boeken van die dochter zelf blijkt. "Maar die verschillen zijn minder groot dan bij KPN", weet Gilsen. Voor de banken, die nog een slordige €220 miljoen van KPNQwest tegoed hebben, waren de discrepanties aanleiding om een onderzoek te starten naar de boekhouding van KPNQwest.

"Let wel, we beschuldigen op dit moment niemand", aldus advocaat Gilsen. "Maar de banken willen weten hoe de verschillen hebben kunnen ontstaan en of ook bij andere klanten van KPNQwest zulke afwijkingen een feit zijn."

Naast het boekhoudkundige onderzoek gaat het consortiumook controleren of KPNQwest de juiste informatie verschafte toen het om een lening van €525 miljoen vroeg. Zo'n zes weken na het verstrekken van de lening viel het concern om. De banken voelen zich misleid door voormalig bestuursvoorzitter Jack McMaster, die destijds niet repte over mogelijke financiële problemen.

Voor beide onderzoeken geldt dat het consortium naar de rechter stapt als het geen toegang krijgt tot de gewenste informatie. Wie het onderzoek dan moet leiden laat het consortium in het midden. Curator Jan van Apeldoorn liet weten niet onder de indruk te zijn van het door de banken gestarte onderzoek.

De curatoren van het failliete concern hebben wel wat anders aan hun hoofd, zo blijkt uit een reactie van één van hen, Jan van Apeldoorn. "Het onderzoek verbaast me niets. Er lopen inmiddels zoveel onderzoeken naar KPNQwest (waaronder die van de Vereniging voor Effectenbezitters, red.). Voor onze strategie maakt dat absoluut niets uit, nul komma nul."

De curatoren zijn nog altijd koortsachtig bezig met het vinden van een koper voor het 25.000 kilometer lange netwerk van KPNQwest. Vandaag komen de curatoren uit alle landen waarin het bedrijf actief is, samen voor overleg over de verkoop. Ongeveer dertig partijen hebben zich inmiddels gemeld bij de Amerikaanse zakenbank Bear Stern, die de verkoop coördineert. Daarvan zijn volgens Van Apeldoorn "een stuk of vijf", geïnteresseerd in het hele netwerk.

Onder hen bevindt zich naast het Amerikaanse telecombedrijf AT&T ook de investeringsmaatschappij Trimoteur uit Zeist. Volgens een woordvoerder is de investeringsclub al een maand in gesprek met de curatoren van het glasvezelbedrijf. Net als de andere serieuze gegadigden wil Trimoteur slechts een draaiend netwerk kopen en haakt het af wanneer de stekker er definitief uit wordt getrokken.

KPN heeft samen met een aantal grote telecombedrijven een stichting in het leven geroepen om delen van het netwerk tot ten minste 1 juli in de lucht te houden.

De stichting 'Customer Support KPNQwest' streeft ernaar om, met instemming van de curatoren, de ringen Noordwest Europa en de Kanaalzone open te houden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.