De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Drenthe verliest na bijna
twee eeuwen eigen bitter

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De laatste distilleerderij van Drenthe sluit na 190 jaar haar deuren. Het eeuwenoude familiebedrijf Smidt, met eigen specialiteiten als heidelikeur en veenbessenlikeur, komt in handen van het grote Hooghoudt uit Groningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Laatste Drentse likeurstokerij verhuist naar Hooghoudt in Groningen.
Eigenaarsechtpaar Hooghoudt (geen familie) van de stokerij Smidt houdt het voor gezien en gaat met de VUT. Ze waren de derde generatie die de stokerij hebben geleid.

"De grootvader van mijn man kocht het bedrijf in 1906. Onze zoon doet echter hele andere dingen en wilde het bedrijf niet voortzetten. Gelukkig vond Hooghoudt het nog zinvol om het bedrijf voort te zetten," aldus mevrouw Hooghoudt.

De drankfabrikant uit Assen gaat per 1 juli over naar Hooghoudt in Groningen. De ketels worden aanstaande donderdag al overgeheveld naar de noordelijkste provincie.

Stokerij Hooghoudt ziet de kruidenbitters als een goede aanvulling op het assortiment. "Bovendien is het ook een stukje ambachtelijkheid wat je in je bedrijf binnen haalt", aldus de woordvoerder van Hooghoudt.

"Wel jammer hoor", vindt mevrouw Hooghoudt. "Want het bedrijf leefde ontzettend bij ons. Je bent een van de weinigen in het land die nog echt zelf iets maakt. Mijn man bedacht veel recepten en die zie je vervolgens bij de slijter in het rek staan. Dat bezorgt je wel een kick. Bovendien geeft werk ook een bepaald ritme en inhoud aan je leven."

Met naast het echtpaar nog twee andere medewerkers in dienst, vormde Smidt een klein bedrijf. Toch leverde het aan een groot aantal slijterijen en ketens als C1000, Vini France en Konmar. De likeuren en jenevers kennen een vrij grote kring liefhebbers in met name Drenthe en Twente.

Maar de verstokte fans hoeven niet te vrezen, want de recepten van Smidt blijven in originele vorm geproduceerd worden door Hooghoudt en houden hun eigen naam.

Het verdwijnen van kleine stokerijen is volgens het stokersduo onvermijdelijk. "In vergelijking met anderen hebben we het erg lang volgehouden. Van de honderden distilleerderijen die hier ooit waren, zijn er nu nog maar een paar over." Dit komt volgens de Drenten vooral door de veelheid aan overheidsregels voor milieuhygiëne en voedselveiligheid waaraan de ondernemingen gebonden zijn. De investeringen die hiermee gepaard gaan zijn volgens echtpaar Hooghoudt voor een klein bedrijf niet op te brengen "Het is bijna onmogelijk om je als familiebedrijfje aan al die regels te houden. Een grotere distilleerderij heeft hier meer geld voor." De woordvoerder van Hooghoudt ziet tevens dat de productie meestal moeiteloos gaat, maar dat vooral de distributie problemen met zich meebrengt voor individuele stokers.

Hoewel ze met pijn in het hart afscheid nemen, blijft het echtpaar er nuchter onder. "We zagen het aankomen en bouwden de laatste jaren al af." Ze gaan zich nu met 'gewone dingen' bezighouden. "We hebben een grote tuin en willen gaan reizen. Maar voorlopig zijn we eerst nog wel een tijd met de administratie bezig", lacht ze.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.