Fyn - Na een jarenlange strijd is het einde van de succesvolle Deense feta nabij. De naam feta moet beschermd worden, zo oordeelde de Europese Commissie onlangs; alleen Griekse kaasproducenten mogen met de eer gaan strijken. Het besluit betekent een grote klap voor de Deense fetaboeren die zich nu op wraak bezinnen.
|
Deense feta-kaas: berucht in Griekenland.
|
Denemarken produceert 30.000 ton feta per jaar waarvan 85% wordt geëxporteerd. Zuivelgigant Arla Foods, de grootste in Europa, schat dat een nieuwe marketingcampagne, nieuwe etiketten en verlies van EU-subsidies tot een verlies van zo'n €70 miljoen (een half miljard kronen) zullen leiden. De Deense feta is beroemd, zowel in het Midden-Oosten als Europa. "En we exporteren heel wat feta naar Griekenland", aldus Arla-woordvoerster Charlotte Simonsen. Ze noemt het besluit het begin van een sneeuwbaleffect. Denemarken kopieert namelijk ook andere kazen zoals Camembert en Brie. Simonsen: "Moeten we daar dan ook een einde aan maken?" De kleinere fetabedrijven, die volgens Scandinavisch model door meerdere eigenaren worden gedreven, vrezen voor hun bestaan. Over een aantal verschillen is men het eens: de Deense feta is kleffer en vaster van structuur en bevat meer zout waardoor de kaas langer houdbaar is. Het belangrijkste verschil zit hem echter in de prijs: de Deense fetakaas wordt van koemelk gemaakt en is daarom bijna de helft goedkoper dan Griekse feta, waarbij gebruik wordt gemaakt van kostbare schapen- of geitenmelk.
Maar wat betreft de discussie over de 'traditionele werkwijze', die door de Denen als beledigend wordt ervaren, liggen de standpunten mijlenver uiteen. De productie van de goedkope Deense feta kwam begin jaren zeventig op gang toen men erachter kwam dat Iraniërs de voorkeur gaven aan een goedkoop feta-ontbijt. Maar menig Deens kaasproducent wijst erop dat de eerste Deense feta al uit de jaren 50 stamt. De 85-jarige buurvrouw van Finn Kudsk kan het zelfs bewijzen met boeken uit 1952 waar het Deense fetarecept in staat. De Griekse persattaché in Kopenhagen, George Fotopoulos, kan er alleen maar hard om lachen. "Wij maken onze kaas al duizenden jaren." Hij vertelt dat de oeroude traditie verwijst naar kleine zuivelbedrijven die in de bergen op het Griekse vasteland hun feta maken.
Volgens de Denen gebruiken de Grieken stiekem koemelk en toegevoegde vetstoffen. Ze verwijzen naar een recentelijk Duits onderzoek van het Muva-instistuut waaruit blijkt dat een deel van de Griekse producenten sjoemelt. "Bij de Denen weet je waar je aan toe bent", zegt Finn Kudsk nuchter. "Wat er op het doosje staat, zit er ook echt in." Maar voor persattaché Fotopoulos is de inhoud van de Deense feta precies het probleem. Hij vindt de smaak van Deense feta een belediging voor zijn land.
Intussen maakt de Deense Zuivelvereniging zich klaar om de zaak opnieuw bij het Europese Hof in Luxemburg aan te vechten.
Vooralsnog hebben de Denen de strijd echter verloren en krijgen ze vijf jaar de tijd om een nieuwe naam te bedenken. Een Deense krant schreef eerder een wedstrijd uit. De naam 'efta' kwam als winnaar uit de bus met het argument dat op die manier tenminste dyslectici de kaas nog zouden herkennen. Maar de Deense kaasproducenten willen niet horen van een nieuwe naam. Producent Tage Christiansen: "En dan te bedenken dat feta gewoon 'schijfje' betekent."