De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX nadert de 400-grens
   
 

AMSTERDAM - In een rood kleurend Europa vervolgde het Damrak gisteren zijn al weken durende glijvlucht, die de AEX inmiddels gevaarlijk dicht bij de 400 punten-grens heeft gebracht. Mede door de klappen die de financiële zwaargewichten kregen te verduren sloot de hoofdindex op 410,73. Niet het laagste punt van de dag (409,02), maar nog altijd een verlies van 12,73 punten ofwel 2,94%. Zoals wel vaker de laatste tijd bleef de malaise bij de middelgrote fondsen daar bij achter: de midkap wist het verlies beperkt te houden tot 6,47 punten (1,48%) op een slot van 447,44.

De stevig gedaalde koers/winstverhoudingen en gezonde dividendrendementen ten spijt blijven banken en verzekeraars, die samen ruim eenderde van de AEX-index bepalen, uit de gratie bij het beleggerspubliek. Ook gisteren was het weer raak. ING Groep (-5,36% op €23,10) en Fortis (-4,33% op €20,10) spanden de kroon, gevolgd door ABN Amro (-2,81% op €17,30) en Aegon (-1,80% op €19,10). Overigens sloot alleen Fortis op het laagste punt, de overige drie raakten gedurende de dag nog lagere niveaus aan.

Witte raaf was Van der Moolen, dat zich met een koerswinst van twintig eurocent tot het selecte clubje stijgers onder de hoofdfondsen mocht rekenen. Heineken (+0,82%) en Reed Elsevier (+1,04%), gezien hun koers/winstverhoudingen bepaald niet de koopjes van het Damrak, roeiden ook tegen de stroom in. Overigens is Van der Moolen hiermee nog niet hersteld van de zware verkoopdruk waar het vrijdag onder leed; een druk die het rechtstreeks gevolg was van een winstwaarschuwing die de Amerikaanse branchegenoot LaBranche deed. Effectenhuis Oyens & Van Eeghen herhaalde gisteren haar koopadvies voor het beursbedrijf.

De beursmalaise in de financiële sector is deels het rechtstreekse gevolg van die beursmalaise zelf. Dalende koersen hebben de vermogens van verzekeraars aangetast, waardoor in bepaalde gevallen de dekking voor uitstaande financiële verplichtingen (denk aan levensverzekeringen) wordt aangetast. Komt zo'n instelling in de gevarenzone, dan is er geen andere keuze dan aandelen te verkopen om de risico's te beperken. De koersdruk die dat tot gevolg heeft kan een sneeuwbaleffect veroorzaken, dat nog eens wordt versterkt door pensioenfondsen die aan de verkoopzijde opereren. Vooral met betrekking tot Britse en Franse verzekeraars gaan er ook nog eens geruchten dat er aandelenemissies nodig zouden zijn om het aangetaste vermogen weer op peil te brengen. Met als gevolg weer een extra druk op de koersen.

Het blijft niet bij geruchten over problemen in de verzekeringswereld. Zo werd gisteren bekend dat het Britse Abbey National dochter Scottish Mutual een kapitaalinjectie verstrekt ter waarde van £150 miljoen, zodat dit bedrijf aan de (door de toezichthouders opgelegde) dekkingsvereisten kan blijven voldoen.

Volgens de analisten van SNS Securities is de Franse verzekeraar Axa het meest gevoelig voor ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Aegon daarentegen heeft de laagste 'exposure'. ING en Fortis zitten daar tussenin. Overigens is de dekking die ING tegenover de verzekeringsactiviteiten heeft staan volgens SNS 160% van het niveau dat door de Europese Unie wordt vereist. Dat was weliswaar 190%, maar de bankverzekeraar heeft nog steeds voldoende vet op de botten.

De financials hebben overigens ook last van een andere fenomeen, waar alle dollargevoelige fondsen onder lijden: de sterke opmars van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt. Gisteren ging de jonge eenheidsmunt zelfs even door de 98 dollarcent-grens. Een bedrijf als Ahold, dat meer dan de helft van haar omzet in de VS behaalt, zakte met 5%. Buhrmann, zeker na de overname van Corporate Express een dollargevoelig fonds, was de drager van de rode lantaarn met een koersverlies van ruim 8% op €9,08.

In de techsector werd de toon vooral buiten de eigen landsgrenzen gezet. France Telecom verloor liefst 16% nadat kredietbeoordelaar Moody's een lager rapportcijfer gaf. Landgenoot Vivendi, dat van een nutsbedrijf uitgroeide tot een media- en telecomconcern, moest de twijfels over de financiële gezondheid bekopen met een val van ruim 23%. In dat gezelschap was KPN (-4,6%) dus niet eens het zwarte schaap.

In de ook overwegend dieprood gekleurde Midkap-categorie vielen Amstelland (+2,05%) en Hunter Douglas (+3,37%) in positieve zin op. Eerstgenoemde wist te profiteren van de overname van DMC, schaars bedrijfsnieuws dat in zonniger tijden wellicht nog ruimhartiger was beloond.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.