De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tachtig zweepslagen
voor Iraans feestje

   
 

door Thomas Erdbrink TEHERAN - De vrijwilligers van wijlen ayatollah Khomeini zijn weer strenge controleacties begonnen. De straten van Iran moeten worden schoongeveegd, is de leus. Mensen die zich niet houden aan de islamitische regels kunnen rekenen op problemen.

Na negen uur 's avonds neemt Sahra - een moderne tiener uit het rijkere noorden van de stad - altijd de taxi naar huis. Haar vader vindt dat veiliger. Maar afgelopen week werd de auto waar Sahra in reed, aangehouden door de Baseejs, vrijwilligers die toezien op de naleving van religieuze normen en waarden. De chauffeur draaide verboden, westerse muziek.

"Ik was in slaap gevallen en toen ik wakker werd, waren ze de chauffeur in elkaar aan het slaan", vertelt ze. De mannen trokken haar uit de auto. "Ze noemden me een hoer, een belediging voor de Iraanse samenleving. Ik begreep niet waarom. Later bleek dat ze dachten dat de chauffeur mijn vriendje was."

Voor de Iraanse staatstelevisie, een conservatief bolwerk, stelde de hooggeplaatste geestelijke Alizadeh vorige week dat het probleem met de prostituees uit de hand begint te lopen. Een dag eerder meldde een collega van hem in hetzelfde programma dat er teveel vrouwen met 'bad hejabs'; slecht zittende hoofddoeken, door de straten van Teheran wandelden. "Dit is onislamitisch en de Baseejs zullen de hele maand gaan controleren", stelde mullah Alizadeh.

In verschillende wijken in Teheran zetten de religieuze vrijwilligers wegversperringen op. Iedereen die afwijkt van de kledingvoorschriften en omgangsregels kan op problemen rekenen.

"Laatst hield een meisje mijn taxi aan. De Baseej waren verderop aan het controleren. Ze zat bij jongens in de auto, maar kon op tijd uitstappen", vertelt Farnaz (21). "Feestjes zijn verboden, maar soms houden we ze toch. Donderdag viel de Baseej echter binnen. Ze brachten me naar de gevangenis en gaven me 80 zweepslagen", vertelt Mohammad (29). Ze lieten hem pas zondag vrij.

De arrestanten worden naar een centrale gevangenis middenin Teheran gebracht. Middels snelrecht wordt hun straf bepaald. "Dat kan variëren van geldboetes tot zweepslagen", zegt een advocaat, die anoniem wil blijven. "Snelrecht is illegaal, maar ze doen het toch. Als ik me daar meldt om mensen te verdedigen, vragen ze waarom ik dit "menselijk afval" eigenlijk wil helpen."

De vijf miljoen man/vrouw sterke Basjees-organisatie werd vlak na de revolutie opgericht door wijlen imam Khomeini. "Hij gaf ons het bevel een leger te vormen van 20 miljoen vrijwilligers", vertelt Ashraf Esratifar, leidster van de vrouwelijke overheids-Baseej en sinds het begin bij de organisatie. "Het slaan van mensen is niet goed", vertelt Esratifar. "Het kan natuurlijk zo zijn dat de gemoederen op straat verhit raken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.