De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jeruzalem heeft
Hamas op de korrel

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israël maakt zich op voor een grootschalige operatie tegen de militante Hamas- beweging. Dat dreigement is gisteren uitgesproken door premier Ariel Sjaron enige uren nadat Israëlische helikopters raketten hadden afgevuurd op twee auto's in de Gaza waarin Hamas-leden zaten. Bij die aanval werden zes Palestijnen gedood en raakten er vijf gewond. Het incident bij Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, is ook een teken dat Israël de politiek van het liquideren van militante Palestijnen, die international omstreden is, weer heeft hervat.

Vier van de zes doden waren lid van Hamas. Onder hen Jasser Rizik, die Israël verantwoordelijk houdt voor een aanslag in januari waarbij vier Israëlische doden vielen.

Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aantal zelfmoordaanslagen, waaronder die op een bus in Jeruzalem waarbij negentien mensen werden gedood. Tot nu toe heeft Israël zich geconcentreerd op de Palestijnse Westoever. Een intocht in de Gazastrook werd op het laatste moment afgeblazen. Militaire experts zeggen dat grootscheepse acties in de dichtbevolkte Gazastrook veel meer slachtoffers aan beide kanten zullen eisen dan militaire operaties op de Westoever.

Israël verwijt de Palestijnse Autoriteit niet op te treden tegen militante groepen als Hamas en Islamitische Jihad. De Palestijnen claimen dat, zelfs al zouden ze het willen, ze dit niet meer kunnen omdat Israël de infrastructuur van de Palestijnse politie heeft vernield.

Desondanks heeft de Palestijnse politie het huis van de spirituele leider van Hamas, sjeik Ahmed Jassin, omsingeld. Het zou daarbij, zoals ook al bij eerdere pogingen de sjeik onder huisarrest te stellen, tot vuurgevechten met Hamas-aanhangers zijn gekomen. Ten minste één persoon zou daarbij gewond zijn geraakt.

Hamas zegt ondanks de Palestijnse en vooral de Israëlische druk door te zullen gaan met het plegen van aanslagen.

De Palestijnse leider Jasser Arafat zal in Ramallah een déjà vu gevoel hebben gekregen nu Israëlische tanks weer posities hebben ingenomen rond zijn hoofdkwartier. Sinds december zijn Israëlische tanks actief rond zijn verblijf. Sinds kort had Arafat weer enige bewegingsvrijheid maar die lijkt nu weer beperkt.

Bij de intocht in Ramallah was er nauwelijks enig verzet tegen de binnenrollende tanks. Het Israëlische leger heeft nu zes van de acht belangrijkste Palestijnse steden overgenomen. Alleen Jericho en Hebron zijn niet bezet. Israël heeft in die steden een uitgaansverbod ingesteld, waarmee 600.000 Palestijnen in feite huisarrest hebben. In Nabloes en Kalkilja werd het verbod enige uren opgeheven, zodat de bevolking voedsel kon inslaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.