De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eigen verantwoordelijkheid van burger krijgt nadruk
Overheid moet werken
aan herstel vertrouwen

   
 

door Sjuul Paradijs en Ronald Veerman DEN HAAG - De overheid dient na twee paarse kabinetten alles op alles te zetten om het aangetaste vertrouwen van de burger terug te winnen. Tegelijkertijd zal de nieuwe CDA/LPF/VVD-regering vanuit Den Haag niet meer alles voorkoken, maar wordt er de komende vier jaar meer vertrouwen en vrijheid gegeven aan mensen in de zorg, bij de politie, in het onderwijs en aan ambtenaren.

Dat blijkt uit het concept-strategisch beleidskader met de naam 'Hersteld Vertrouwen', dat gisteren onder VVD- en CDA-Kamerleden is verspreid.

Vooral de eigen verantwoordelijkheid van de burger wordt benadrukt. Daarnaast is vastgelegd dat het bestuur resultaatgericht moet gaan werken, waardoor prestaties van overheidorganisaties doorslaggevend worden. Aan de Haagse regelzucht wordt de oorlog verklaard.

Regeerakkoord

"Bovenal zal een antwoord moeten worden gegeven op een geschokt vertrouwen in de samenleving als gevolg van zinloos geweld, rampen in Eindhoven, Enschede en Volendam, de moord op Fortuyn en de alledaagse onvrede", zo schrijft informateur Donner in het 28 pagina's tellende epistel dat de basis van het kabinet-Balkenende gaat vormen.

De CDA'er stelt vast dat in de Nederlandse samenleving "een gemengd beeld" bestaat over de resultaten van het paarse kabinet, waarvan de financiële successen worden afgezet tegen de grote problemen in de samenleving.

De afgesloten akkoorden over met name veiligheid, zorg, onderwijs en integratie zijn de eerste hoofdstukken van 'Hersteld Vertrouwen' en vormen het hart van het aanstaande regeerakkoord. Daarna kijkt Donner vooruit naar de komende jaren in het hoofdstuk 'De toekomst borgen'.

De fracties van CDA, LPF en VVD bespreken vandaag voor het eerst het vertrouwelijke stuk, waarna de onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) opnieuw gaan onderhandelen over de tekst.

De concrete afspraken ook over de bezuinigingen (6,5 miljard euro), die achterin het stuk staan, gaan vooraf door een uitgebreide visie op de samenleving in de komende jaren, waarbij het vertrouwen in het overheidsoptreden, maar ook het vertrouwen tussen mensen cruciaal staan. Vooral de veiligheid van burgers wordt een ijkpunt van het nieuwe kabinet.

De VVD is ronduit teleurgesteld over het epistel van Donner. De liberalen zijn ontevreden en doen het stuk af als "wollig en saai". Ze struikelen over de "ambtenarentaal" van Donner en ze zien dat "een groene CDA-deken" over het stuk is gedrapeerd.

Ook in de CDA-hoek is er kritiek, al lijken de christen-democraten zich meer te herkennen in de teksten van hun partijgenoot Donner.

LPF'ers krijgen vandaag pas inzage in het stuk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.