De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Cursus Koreaanse
omgangsnormen

   
 

door Romke Spierdijk AMSTERDAM - Als het Koreaanse voetbalelftal vanmiddag onze aartsvijand Duitsland klopt, barst in zowel Nederland als Korea het feest los. Voor wie samen met Koreanen naar de wedstrijd kijkt, kan een spoedcursus omgangsvormen beledigde gezichten voorkomen.

Wie een Koreaan ontmoet zal waarschijnlijk te maken hebben met een Kim, Lee of Park. Bijna de helft van de Koreanen gaat namelijk door het leven met een van deze drie achternamen.

Denk bij de begroeting vooral niet te kunnen volstaan met een simpel hallo en een klap op de schouder. Een Koreaan buigt bij een ontmoeting en geeft daarna een hand. Belangrijk is dat tijdens het schudden de rechterarm ondersteund wordt met de linkerhand. De Koreaanse dames zijn kieskeuriger: westerse mannen kunnen het schudden, want hun hand blijft voorbehouden aan de Koreaanse man. Westerse vrouwen mogen daarentegen wel weer de hand van een Koreaanse man schudden.

Ook na het gecompliceerde ontmoetingsritueel blijft het opletten. Het afslaan van een uitnodiging om te blijven eten wordt als doodzonde beschouwd. Ook de Hollandse gulzigheid, waarbij continu het eigen glas wordt bijgevuld, zal afgeschaft moeten worden. Aan de Koreaanse dis schenkt men voor elkaar de drank in. Maar ook hier zijn de vrouwen weer de uitzondering: zij mogen wel zelf bijtanken.

Mochten er tijdens het diner stiltes vallen, dan is dat bij de Koreaan geen enkele reden tot paniek. De maaltijd wordt voornamelijk gezien als een opwarmertje voor het feest dat volgt. Het wordt dus op prijs gesteld als er niet te veel gesproken wordt. De Koreaanse diners kennen een knallend einde: elke gast zingt een lied. Maakt niet uit wat, als het maar met passie en gevoel gebracht wordt.

Wie zich tijdens de maaltijd afvraagt wat voor vlees wordt geserveerd, kan deze vraag beter na de maaltijd stellen: in Korea wordt honden- en kattenvlees namelijk als een delicatesse beschouwd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.