De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eis drie jaar tegen chauffeur Boy S.
Twee doden na
nuttigen van
drank en drugs

   
 

door Fred Soeteman ROERMOND - Maar twee of drie slokken zoetige Passoa (20% alcohol) had de 19-jarige Boy S. uit Baexem (L.) naar binnen gewerkt. En maar twee trekjes van een joint genomen. Toch miste hij een bocht naar rechts. Hij reed met zijn auto rechtuit het kanaal in. Twee van zijn passagiers, Denise Reijven (16) en de 18-jarige Remond Meuldijk, kwamen om het leven.

In het bloed dat S. in het ziekenhuis werd afgenomen, werd minder dan 0,1 promille alcohol vastgesteld. Experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben geanalyseerd dat hij op het moment van het ongeval hooguit 0,6 promille in zijn aderen kan hebben gehad. Toch was door de combinatie met wiet "een ernstig negatief effect op de rijvaardigheid te verwachten", zo is gerapporteerd.

Volgens de Roermondse officier van justitie mr. P.A.P. van Hilten toont dit inzicht ondubbelzinnig aan dat in Nederland haast moet worden gemaakt met wetgeving die paal en perk stelt aan bloedconcentraties voor soft- en harddrugs. "Regering en parlement zijn aan zet", zei hij.

Vormfout

Wegens dood door schuld onder verzwarende omstandigheden eiste de officier een gevangenisstraf van drie jaar en een rijverbod voor vijf jaar tegen Boy S. Advocaat mr. R. Corten tekende echter aan dat die vlieger niet opgaat, simpelweg omdat in het proces-verbaal niet is vastgelegd of de jongeman is geattendeerd op zijn recht op een tweede bloedafname. Door deze vormfout mag de expertise van het NFI niet als bewijs worden gebruikt, meende hij.

S.' drank- en drugsgebruik mag dus niet meetellen. Dit beïnvloedt niet alleen het strafmaximum, ook de voorlopige hechtenis behoort nu direct te worden beëindigd. Maar de rechtbank wilde hierover gisteren nog niet beslissen.

Op de avond van 30 maart was een groepje jongeren bij elkaar gekomen op een schoolplein in Thorn. Denise liet een fles Passoa rondgaan. Boy's vriend Maurice trakteerde op trekjes van zijn joint. De wiet was bijna op. Er moest nieuwe worden gekocht in een coffeeshop in Weert. Boy moest maar chaufferen. Op de terugweg over de Wessemerdijk met zijn hobbelige wegdek langs het kanaal ging het mis. Boy S. heeft verklaard: "Opeens zag ik gras. Toen vlogen we over het water." Gisteren herinnerde hij zich opeens dat hij toch ook nog had geremd en had tegengestuurd.

In de betrokken families is de tragedie keihard aangekomen, te meer omdat Denise's vader vijftien jaar geleden op soortgelijke wijze in een kanaal is verdronken. "Dankzij de verdachte is hun toekomst voorgoed verpest", fulmineerde officier mr. Van Hilten.

Ook Boy S., die net twee maanden zijn rijbewijs had en één maand een eigen autootje, moet echter terugzien op een macabere periode. Toen hij in voorlopige hechtenis was genomen, kwam zijn beste vriend om in het verkeer. Hij kreeg vrij voor de begrafenis.

Zijn advocaat herinnerde eraan dat hij enkele jaren geleden als duopassagier op de brommer van Remond Meuldijk een gebroken been opliep waarmee hij zeven maanden in het gips zat.

Uitspraak: 8 juli.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.