De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 25 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politie had geen tijd voor onderzoek
Brand omstreden
gifdepot Maasvlakte
is aangestoken

   
 

door Jolande Westdorp OOSTVOORNE - Een recente brand in een omstreden gifdepot op de Rotterdamse Maasvlakte is aangestoken. Dat blijkt uit naspeuringen door een particulier onderzoeksbureau in opdracht van eigenaar Afvalverwerking Rijnmond (AVR).

Bestuurders van omringende gemeenten reageerden gisteren boos en verontrust. Zij eisen van AVR dat de bewaking van de zogeheten C2-deponie onmiddellijk wordt verscherpt. Bovendien is er mogelijk schade aangericht aan de beschermingslagen rond en onder de gigantische hoeveelheid industrie-afval, dat zo zwaar verontreinigd is dat het niet kan worden vernietigd.

Tientallen meters afdekfolie van de ruim 320 meter lange en elf meter diep betonnen dumpplaats met ruim 180.000 ton afval stonden in de vroege ochtend van 4 juni jongstleden in lichterlaaie. De massaal uitgerukte brandweer had het vuur na twee uur onder controle.

Maar AVR bevestigde gisteren dat nog moet worden onderzocht of de hitte de zijkanten en bodem van de opslagplaats heeft aangetast. Uit grondwatermonsters zou geen verontreiniging zijn gebleken.

Volgens het verwerkingsbedrijf kon de technische recherche van de politie Rotterdam Rijnmond 'wegens andere prioriteiten' geen onderzoek naar de oorzaak van de brand verrichten. Het bedrijf schakelde daarom onderzoeksbureau Interseco in. Speurders zouden hebben vastgesteld dat het afval - chemische stoffen met zware metalen - niet spontaan is ontbrand.

"Brandstichting is de enige mogelijke oorzaak. Het is ons niet bekend wie de daders zijn. Wellicht moeten we die zoeken in de hoek van tegenstanders van de C2-deponie", aldus een woordvoerster van AVR.

Burgemeester J. Krijgsman van de nabijgelegen gemeente Westvoorne (onder meer de badplaatsen Oostvoorne en Rockanje) is woedend. "Als de brand is aangestoken, betekent dat dat de beveiliging en bewaking door de AVR zo lek is als een mandje en dat die hoognodig moet worden aangescherpt. Uiteraard willen wij op de hoogte worden gesteld van eventuele schade en de gevolgen daarvan. Verbijsterend vind ik het feit dat de politie kennelijk geen tijd had voor dit onderzoek."

Het Westvoornse college heeft recent een bijeenkomst voor verontruste bewoners belegd waar de AVR en de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) tekst en uitleg gaven.

Aanleiding vormden alarmerende verklaringen van onderaannemers die ernstig ziek zouden zijn geraakt na werkzaamheden in de C2-deponie. De mannen, die slechts beschermd met stofkapjes in helgekleurde, giftige substanties hebben gewerkt, lijden aan allerhande chronische kwalen.

"De AVR kwam met het volstrekt onbevredigende antwoord dat onderaannemers wellicht in het verleden geen goede instructies hebben gekregen", stelt burgemeester Krijgsman. "Wij gemeentebestuurders hebben ooit opgekregen welke stoffen in de C2-deponie liggen. Ik mag aannemen dat die lijst volledig is, maar ik weet dat niet zeker."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 25 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.