DEN HAAG - Het netwerk van KPNQwest is het afgelopen weekeinde in de lucht gebleven. Ondanks de oproep van afgelopen vrijdag van de curatoren van het failliete telecombedrijf aan de managers en medewerkers om geen verdere kosten te maken, functioneerde het netwerk vrijwel normaal. Of dat ook vandaag, als het zakelijke verkeer weer in alle hevigheid losbarst, ook zo zal zijn, is de vraag.

|
Het Europese netwerk van KPNQwest. (Foto: ANP)
|
Ontslagen medewerkers en managers hielden de afgelopen dagen het netwerk in stand, hopend op een doorstart van het failliete bedrijf. Gisteren vond daarvoor nog koortsachtig overleg plaats tussen de curatoren, ex-werknemers, financiers en het telecombedrijf KPN om te kijken of het netwerk alsnog (voorlopig) is te redden, in ieder geval tot de eerder gestelde datum van 1 juli.
KPN kwam hiervoor met een voorstel aan het adres van de curatoren. Gedacht werd om met contant geld, dat buiten de banken zou worden gehouden, het glasvezelnet in de lucht te houden. Dat is nodig omdat vorige week de banken plotseling extra onderpand van de curatoren eisten en de rekeningen van KPNQwest blokkeerden.
In een kort geding vrijdag probeerden de curatoren de 'graaizucht' van de banken ongedaan te maken, maar de president van de Amsterdamse rechtbank zag geen juridische gronden om de blokkering af te keuren.
Op de rekeningen was door klanten en KPN een kleine €10 miljoen gestort om het netwerk te redden.
De doorstart zou mogelijk kunnen worden door de bemoeienissen van de investeringsmaatschappij Trimoteur uit Zeist. Ewoud Mogendorff, vice-president van KPNQwest, nam vorige week het initiatief om met ex-medewerkers en Trimoteur te kijken naar een mogelijke doorstart van het netwerkbedrijf.
Volgens Mogendorff heeft het actieve personeel en management zijn vertrouwen heeft uitgesproken in de doorstart, gesteund door de meeste grote klanten en KPN. "Ook Alcatel en Nortel zijn geporteerd voor het voorstel", aldus Mogendorff. Volgens de voormalige vice-president spreken de curatoren van diverse Europese KPNQwestafdelingen morgen over een doorstart. Woensdag zou er dan duidelijkheid moeten zijn.
Mocht het netwerk platgaan dan heeft dat grote gevolgen voor het internetverkeer. Bijna alle providers maken er gebruik van. Veel gebruikers hebben overigens al voor alternatieven gezorgd.