De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Een huis voorschieten
   
 

AMSTERDAM - In de komende maanden gaan tienduizenden jongelui de ouderlijke woning verlaten om hun intrek te nemen in een studentenhuis. Dat is niet altijd eenvoudig vanwege de grote kamernood in veel studentensteden. Aankoop van een eigen (studenten)huis - met hulp van de ouders - kan daarom aantrekkelijk zijn uit oogpunt van vermogensvorming, maar ook fiscaal gezien.

Een eigen woning is al tientallen jaren een uitstekende belegging gebleken. Daarom is er ook veel voor te zeggen om kinderen zo vroeg mogelijk in staat te stellen een eigen huis te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij de aanvang van een studie, waarbij ook leuke fiscale mogelijkheden bestaan.

Stel dat uw kind in staat is om in een studentenstad een leuk huis(je) op de kop te tikken. Meestal hebben jonge mensen echter niet het geld om de aankoop daadwerkelijk te financieren en misschien heeft u als ouder daarvoor wél de middelen. Dan bent u in staat om aan uw kind de aankoopprijs ter beschikking te stellen in de vorm van een hypothecaire lening. Het is dan wel noodzakelijk om die hypotheek notarieel te laten inschrijven en daarvoor een reële marktrente in rekening te brengen.

Onder het nu geldende belastingregime is de rente voor uw kind aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Omdat het kind over weinig inkomen beschikt, heeft hij of zij nu niet veel aan die belastingaftrek, die veelal tot gevolg heeft dat het kind een negatief inkomen zal hebben. Een aantal jaren met een negatief inkomen kan echter tot gevolg hebben dat hij of zij na afstuderen met een leuke aftrekpost aan een eerste baan begint.

De ouders ontvangen de rente die ze aan hun kind in rekening brengen. Deze rente is bij de ouders echter onbelast. Wel moeten ze 1,2% vermogensrendementheffing betalen, maar dat is ook het geval wanneer het geld op de bank staat of in aandelen is belegd.

Het is reëel om ervan uit te gaan dat het studerende kind niet in staat is om de rente op de hypothecaire lening daadwerkelijk te betalen. Geen nood: ouders mogen jaarlijks belastingvrij een bepaald bedrag aan de kinderen schenken. Wanneer zij dit doen, heeft dat geen gevolgen voor de aftrekbaarheid van de rente door het kind.

Veelal doet zich de mogelijkheid voor om in het aangekochte pand(je) ook nog een medestudent te huisvesten. Wanneer die medestudent hiervoor een redelijke huur van zeg €250 per maand betaalt, is dit inkomen bij uw kind onbelast. Een ideale constructie: huisvesting voor twee mensen in een markt die door grote schaarste wordt gekenmerkt.

Er is één maar aan dit verhaal. In veel studentensteden zijn de prijzen van daarvoor in aanmerking komende panden soms schrikbarend hoog. Het is daarom niet zonder meer zeker dat na afloop van de studie het huis(je) met winst kan worden verkocht. Er moet dus altijd rekening worden gehouden met een risico van waardeverlies.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.