De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bonden krijgen dictaat
van Getronics-bestuur

   
 

AMSTERDAM - Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vindt er een personeelsactie plaats bij een automatiseringsbedrijf. Vandaag hebben naar verwachting enkele tientallen werknemers van Getronics een dag vrij genomen om deel te nemen aan een protestmars voor een hoger loon. De tocht eindigt bij het hoofdkantoor van de automatiseerder in Amsterdam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Slechts weinig Getronics-personeelsleden zijn aangesloten bij een vakbond.
Veel kans op succes hebben de werknemers niet. De bonden staan met de rug tegen de muur in de sector. Geschat wordt dat nog geen 10 procent van het personeelsbestand lid is van een vakbond. Dat is te weinig om een vuist richting directie te maken. De nog jonge sector heeft nog weinig ervaring met cao's. Bij de onderhandelingen voor een hoger loon bij automatiseerder Getronics barstte de bom echter.

Dispuut: Getronics biedt zijn werknemers een loonsverhoging van tenminste 1,5 procent. De bonden willen 3,25 procent voor alle werknemers. Er valt niet over het bod van Getronics te praten. "Ik heb gewoonweg niet meer speelruimte", zegt directeur Matthijs Kropholler van de Amsterdamse automatiseerder. "Volgende week gaan de brieven de deur uit waarin staat hoeveel iedereen erbij krijgt."

"Simpelweg een dictaat", verzucht Wim Engels van vakbond De Unie. "Daar kunnen we niet mee akkoord gaan. En veel te weinig. Andere zaken die de cao aangaan zijn al helemaal niet geregeld in het voorstel van Getronics. De directie van het bedrijf moet nu eindelijk eens zijn personeel serieus nemen. Het kan niet zo zijn dat dit voorstel door ieders strot geduwd wordt." Hij hoopt daarom dat de directie de komende weken alsnog bereid is tot informeel overleg.

"We krijgen bij Getronics nog steeds geen voet tussen de deur", erkent Carla Kieburg van FNV Bondgenoten. "De directie kan doen wat ze wil, omdat ze weten dat hun mensen nooit in actie zullen komen. Ze profiteren van het lage aantal leden dat de bonden bij het bedrijf hebben."

De bonden en de Getronics-directie zijn sinds november vorig jaar in gesprek. Tijdens het eerste gesprek kon er geen overeenstemming worden bereikt over het voorstel van de bonden iedereen 4 procent meer loon te bieden. In mei van dit jaar volgde gesprek nummer twee. Toen stelde de Getronics-directie een eindbod voor van 1,5 procent meer loon voor de normaal presterende medewerkers, dat is naar schatting zo'n 70 procent van het personeelsbestand. De beter presterende krachten kunnen iets meer krijgen. Tot verbijstering van de bonden kreeg deze nieuwe cao ook een andere looptijd. Hij zou gelden tot 1 september 2003 in plaats van 1 januari 2003.

"Wij willen differentiëren in wat een ieder erbij krijgt", zegt Kropholler. "Dat doen we al jaren. Goed presterende mensen willen we wat meer geven. Dat hebben we ooit met de bonden bedacht. Heel modern allemaal. En juist de bonden grijpen nu terug naar afspraken die stammen uit het stenen tijdperk." Hij vindt zijn voorstellen daarom geen dictaat, maar het maximaal haalbare. In totaal zegt de Getronics-directeur 3,45 procent meer geld in zijn loonpotje te hebben.

"We hebben nog geprobeerd het Getronics-bestuur op andere gedachten te brengen, maar niets hielp", aldus Kieburg. "We hebben een loonsverhoging van 3,25 procent voorgesteld per 1 oktober. Dan praten we in november over een nieuwe cao, maar het was tegen dovemansoren gezegd.

Terwijl er volgens de bonden nog zoveel te verbeteren valt bij de automatiseerder. Behalve dat Getronics minder betaald dan sectorgenoten, loopt het bedrijf ook op het gebied van atv-dagen en kinderopvang ver achter op zijn concurrenten. Ook de mogelijkheden voor het personeel om te kunnen studeren zijn maar magertjes, aldus de bonden. Kropholler legt in zijn betoog de nadruk op de sombere omzetverwachtingen van zijn concern. "Dus moet je je uitgaven daarop afstellen. Bovendien moet de werkgelegenheid niet onder druk komen. Bij onze concurrenten zijn er al veel mensen uitgevlogen. Dat is een wel heel makkelijke oplossing. Zo springen wij liever niet met onze mensen om."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.