De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  EU moeizaam naar
beleid voor migratie

Van onze speciale verslaggevers

   
 

SEVILLA - Nog voor het eind van dit jaar komen er gezamenlijke Europese operaties en proefprojecten om de buitengrenzen van de EU beter te bewaken. De Europese regeringsleiders hebben op hun top in het Spaanse Sevilla dit weekend besloten dat er meer haast moet worden gemaakt om de illegale immigratie harder aan te pakken, maar een echte Europese grenspolitie is voorlopig niet aan de orde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Anti-globalisten demonstreren in Sevilla na het vertrek van de Europese regeringsleiders. (Foto: EPA)
Het gezamenlijk beheer van de buitengrenzen was zowat de enige concrete stap waar de regeringsleiders in Sevilla toe kwamen.

Engeland, Spanje, Duitsland en Italië bleven alleen staan met hun pleidooi om economische sancties in te stellen tegen landen die illegalen of uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugnemen. In plaats daarvan worden ontwikkelingslanden beloond als ze zelf maatregelen nemen tegen mensensmokkel en overeenkomsten tekenen om hun illegaal uitgeweken onderdanen terug te nemen.

Verder moeten eind 2003 alle plannen die in 1999 in het Finse Tampere zijn voorgesteld om te komen tot een gemeenschappelijk Europees asielbeleid, daadwerkelijk in effectieve maatregelen zijn omgezet.

"Een gemeenschappelijke aanpak van de migratiestroom moet een balans inhouden tussen integratie van immigranten die er al zijn, een asielbeleid dat voldoet aan internationale verdragen en aan de andere kant resolute actie tegen illegale immigratie", aldus het slotcommuniqué.

Wat betreft de op handen zijnde uitbreiding van de EU beloofden de regeringsleiders het heikele dossier van de landbouwsubsidies aan boeren in het voormalige Oostblok al in november opgelost te hebben, zodat de kandidaatlanden die de criteria halen begin 2003 hun handtekening onder de toetreding kunnen zetten. Na ratificatie door de afzonderlijke EU-landen, kunnen ze dan in juni 2004 meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. De tien kandidaten verlieten de top dan ook redelijk optimistisch, ook al werd op Nederlands verzoek in de tekst opgenomen dat elk kandidaatland wel echt aan alle toetredingsvoorwaarden moet voldoen. Premier Kok verwierp het verwijt dat de uitbreiding wordt gekoppeld aan de hervorming van het landbouwbeleid. "De kandidaatlanden begrijpen ons bliksems goed, ze weten dat een duurzaam en betaalbaar landbouwbeleid uiteindelijk ook in hun belang is."

Voorbarig

Zowel de Duitse bondskanselier Schröder als de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen vond de uitlatingen van de Spanjaarden, dat Turkije mogelijk al eind dit jaar uitzicht krijgt op het begin van toetredingsonderhandelingen redelijk voorbarig.

Een ruzie tussen aartsvijanden Griekenland (NAVO- en EU-lid) en Turkije (alleen NAVO-lid) werd niet bijgelegd zodat de Europese defensiemacht van 60.000 man voor vredesoperaties nog steeds niet van start kan en tenminste een jaar vertraging dreigt op te lopen. Een overeenkomst is nodig om de EU-macht over in Turkije gestationeerde NAVO-middelen te laten beschikken. Griekenland is bang dat Turkije weer zeggenschap krijgt in de Egeïsche Zee.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.