De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Iran bang voor nog
grotere aardbeving

Van onze medewerker

   
 

Thomas Erdbrink ABGARM - Het zoeken naar overlevenden is feitelijk opgegeven in de omgeving van Abgarm, in het noordwesten van Iran, dat zaterdag werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De schok, die een kracht van 6,3 op de schaal van Richter had, kostte het leven aan tot nu toe 220 mensen. Een professor van het seismologisch instituut van Teheran vreest voor een zeer grote aardbeving binnen korte termijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Het zoeken naar overlevenden is feitelijk opgegeven in de omgeving van Abgarm, in het noordwesten van Iran, dat zaterdag werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De schok, die een kracht van 6,3 op de schaal van Richter had, kostte het leven aan tot nu toe 220 mensen. (Foto: AP)
In Abgarm, niet ver van het epicentrum, is vrijwel alles verwoest en zijn zeker 28 mensen omgekomen. De bewoners zijn onder leiding van een geestelijke hun doden aan het begraven. Een heuvel verderop wordt nog driftig gezocht naar overlevenden, maar met een shovel, niet langer met de handen. De 36-jarige Achmad Mohammadi is uit Teheran toegesneld, na een telefoontje dat zijn dochter onder het puin lag. "Ze heet Dai en is zestien", zegt hij met een verwarde blik in zijn ogen.

De woningen om hem heen zijn veranderd in steenhopen. Iedere tien minuten zijn er hevige naschokken te voelen. Soldaten hebben tentenkampen opgebouwd waar families hun bij elkaar gesprokkelde bezittingen in afstoffen. "Mijn gezin leeft nog maar bij de buren hebben ze een baby verloren", zegt Mohammad Hoesseini.

De aardbeving was tot in Teheran te voelen. Een vooraanstaande professor van het nationaal seismologisch instituut, J. Nateghi, zegt dat de hoofdstad zeer binnenkort te maken kan krijgen met een ramp van veel grotere omvang. Teheran ligt op verschillende breuklijnen.

Gemiddeld vindt er iedere 160 jaar een grote beving plaats. Er zijn echter al 180 jaar voorbij sinds de laatste. Er is veel seismische activiteit de laatste maanden. "Bij een grote aardbeving in de buurt van Teheran rekenen we op anderhalf miljoen doden en 4,5 miljoen gewonden", zegt Nateghi.

Anders dan in risicosteden als San Francisco en het Japanse Kobe wordt er in Teheran over het algemeen met zeer slechte bouwmaterialen gewerkt. De meeste gebouwen zijn dan ook niet bestand tegen een aardbeving van zeven of meer op de schaal van Richter zoals wordt verwacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.