De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Deportatie dreigt voor
familie zelfmoordenaars

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische regering overweegt de familieleden van Palestijnse zelfmoordenaars te deporteren. Dat bericht de Israëlische radio. Eerder al werd in een aantal gevallen de woning van de zelfmoordenaar verwoest. Samen met de nieuwe politiek van het bezetten van Palestijns gebied na iedere aanslag moeten deze maatregelen de Palestijnen van verdere aanslagen afhouden.

Dat het Israël ernst is met de 'bezettingspolitiek' werd gisteren duidelijk toen zo'n zestig tanks Kalkilja binnentrokken. De meeste vertrokken weer, maar zo'n twintig voertuigen zijn op strategische posities in de Palestijnse stad geplaatst.

Tot nu toe is de schaal van de militaire operatie echter veel kleiner dan in april toen Israël voor het eerst massaal de Westoever binnentrok. Desondanks zijn zo'n 2000 reservisten opgeroepen om de reguliere soldaten enige rust te gunnen en is het leger naast Kalkilja actief in de steden Jenin, Bethlehem, Nabloes, Tulkarem en Bitounia, nabij Ramallah.

De Palestijnse voorman Saeb Erekat verklaarde gisteren dat Israël erop uit is "het Palestijnse bestuur door een Israëlisch bestuur te vervangen".

Een bewering die werd tegengesproken door de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer. Volgens hem blijven de troepen niet langer dan zes maanden en zijn ze er om puur defensieve maatregelen geplaatst en is er geen sprake van een collectieve strafactie, zoals de Palestijnen beweren.

De Palestijnen eisten gisteren dat VS-president Bush, die heeft laten doorschemeren een Palestijnse staat te willen, daar een termijn aan verbindt. Volgens de Palestijnen dient hun staat er binnen twee jaar te komen om zo Israëlisch 'tijdrekken' te voorkomen.

Hoe de verhoudingen tussen beide partijen zijn verslechterd, bleek gisteren uit opmerkingen van de Israëlische onderminister voor Defensie, Rabin-Pelossof "dat de Oslo-overeenkomst dood is". Dit akkoord was ondertekend door haar vader, de toenmalige premier Jitzhak Rabin, die later door een ultra-orthodoxe jood werd vermoord.

Volgens Rabin zijn de afspraken van haar vader niet meer geldig "omdat de andere kant geweld heeft gebruikt om politieke problemen op te lossen".

De Europese regeringsleiders hebben op hun top in Sevilla het afgelopen weekeinde forse kritiek geuit op het neerzetten van een hekwerk door Israël, om een halt toe te roepen aan het binnendringen van Palestijnse zelfmoordenaars. Ook werd Israël opgeroepen, een eind te maken aan de militaire acties in de Palestijnse gebieden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.