De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Chaos door vele werkzaamheden
Wegen in zomer één grote file
   
 

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie AMSTERDAM - Nederland gaat de komende vakantieweken haast dramatische wegwerkzaamheden tegemoet. Uitgerekend vlak voor de grote uittocht heeft Rijkswaterstaat besloten op een groot aantal snelwegen in ons land aan de weg te gaan werken. Maar liefst zeven belangrijke vakantieroutes gaan bijna geheel op slot.

De werkzaamheden zullen naar verwachting tot forse vertragingen leiden. Met name op 28 juni, 5 en 19 juli, de vrijdagen dat Nederlanders massaal op vakantie gaan, wordt gevreesd voor een enorme verkeerschaos.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x526, 76kb)

Zo wordt op de drie belangrijkste verkeersaders richting het zuiden aan de weg gewerkt. Op de rijksweg A16 (Rotterdam-Belgische grens) moet het verkeer tot maar liefst 2006 over twee versmalde rijstroken zijn weg proberen te vinden. Vooral richting Breda zorgt dit vrijwel dagelijks voor ergerlijk lange files.

De rijksweg A27, tot voor kort voor veel weggebruikers het alternatief richting het zuiden, wordt eveneens flink onder handen genomen en gaat deze zomer zelfs ruim een week potdicht voor al het verkeer. Ondanks dat dan al een groot deel van Nederland vakantie viert, noemt de ANWB de kans op extra files "erg groot".

Richting het zuiden blijft dus alleen de toch al overbelaste rijksweg A2 over, maar ook hier ontkomt de weggebruiker niet aan wegwerkzaamheden. In verband met de aanleg van de omstreden Betuwelijn wordt het verkeer ter hoogte van het knooppunt Deil over één weghelft geleid.

Daarom moet ook aan het begin van de 'autoroute du soleil' al rekening worden gehouden met ernstige vertragingen richting het vakantieadres.

Verder wordt deze zomer uitgebreid gewerkt aan de A13 (Den Haag-Rotterdam). Ook deze weg gaat gedurende twee weekeinden hermetisch op slot. De A9 en A15 gaan eveneens op de schop. In beide gevallen wordt het verkeer over versmalde rijstroken en over één weghelft geleid, wat op de A9 tot flinke vertragingen zal zorgen richting stranden en de Vlootdagen, die van 12 tot en met 14 juli in Den Helder op het programma staan.

Ook in het noorden van het land ontkomen weggebruikers niet aan de wegwerkzaamheden. Zo wordt het verkeer op de A28 (Nieuwleusen-Staphorst) wegens groot onderhoud over één weghelft geleid. Met de TT in Assen voor de deur houdt de organisatie zijn hart vast.

De zuidelijke ringweg (A7) van Groningen tenslotte, wordt ruim vijf weken voor al het verkeer afgesloten.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de werkzaamheden nu eenmaal noodzakelijk om het wegennet in ons land in goede conditie te houden. "Wij proberen hiervoor altijd de meest gunstige periode te kiezen. Dat is de reden dat er veelal 's nachts en in de zomer aan de weg wordt gewerkt", aldus een zegsvrouw.

Opvallend is dat in het buitenland deze zomer nauwelijks grote wegwerkzaamheden plaatsvinden. Dat wil echter niet zeggen dat de Nederlandse toeristen verder zonder vertraging op hun vakantieadres zullen arriveren.

De ANWB verwacht grote drukte op de Franse tolwegen op zaterdag 13 juli, de dag voorafgaand aan de nationale feestdag, maar ook op de zaterdagen 27 juli en 3 augustus is het filerijden geblazen. Langzaam rijden over een lengte van meer dan 50 kilometer is volgens de ANWB dan geen uitzondering.

Monsterfiles van 60 kilometer of langer zijn te verwachten op het Duitse wegennet. Met name de tweede helft van juli, wanneer de dichtbevolkte deelstaat Nordrein-Westfalen op vakantie gaat, zal er veel geduld worden gevraagd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.