DEN HAAG - In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de berichten in deze krant dat de vertrekhallen en lounges op Schiphol door een gebrek aan celruimte steeds vaker worden gebruikt als tijdelijke opvang en dumpplaats voor afgewezen asielzoekers.
Volgens PvdA-Kamerlid Albayrak is het 'onacceptabel' dat op Schiphol afgewezen asielzoekers doelloos rondzwerven omdat er geen plaats is hen elders op te vangen. "Natuurlijk komt het regelmatig voor dat de identiteit van afgewezen asielzoekers onbekend is zodat onduidelijk is naar welk land zij terug dienen te gaan. Maar dat mag geen probleem van Schiphol zijn. De IND moet voor opvang zorgen."
"Het is armoe dat dit nu zo moet gebeuren", aldus CDA'er Van Vroonhoven. "Het kan niet dat je mensen op een stoel in de vertrekhal laat slapen. Er moet snel opvang komen."
VVD'er Kamp is ook niet blij met de situatie op Schiphol, maar heeft ook wel enig begrip voor de problemen. "Het probleem is natuurlijk illustratief voor de harde aanpak waarvan nu sprake is. Het is vervelend voor de mensen om wie het gaat, maar het moet wel duidelijk worden dat het menens is. Afgewezen asielzoekers moeten zo snel mogelijk weg", aldus Kamp, die de situatie als een uitvoeringsprobleem bestempelt.
Succes
Ook op het ministerie van Justitie wordt het steeds grotere percentage asielzoekers dat direct wordt afgewezen als belangrijkste oorzaak aangegeven.
"Inmiddels wordt 56 procent direct afgewezen. De problemen bij Schiphol moeten dan vooral ook worden gezien als 'ophoping bij de uitgang'. Het is de keerzijde van het succes van de IND", aldus de woordvoerster.
Staatssecretaris Kalsbeek (Asielzaken) gaat de komende dagen met de IND en Schiphol overleggen hoe de problemen tot een minimum beperkt kunnen worden. Volgens de woordvoerster gaat het echter niet om grote groepen die dagenlang op Schiphol rondlopen.
"Het is niet ideaal, maar het gaat om hele kleine groepen die wachten op een vliegtuig dat hen terugbrengt naar het land waar ze vandaan zijn gekomen", zo meldt Justitie, dat gaat kijken of de capaciteit bij het grenshospitium op korte termijn kan worden vergroot. De komende tijd blijft het daardoor mogelijk dat asielzoekers enige tijd in de vertrekhallen moeten doorbrengen.
PvdA'er Albayrak vindt dit niet aanvaardbaar en roept Kalsbeek dinsdag naar de Tweede Kamer om opheldering te vragen.