De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederland in ban van:
Ónze Guus en
ónze Turken!

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Turkse fans uiten hun vreugde over de fantastische prestatie van hun team door in veel steden, zoals hier zaterdagmiddag in Amsterdam, luid toeterend door de straten te rijden.
Volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS is Zuid-Korea inmiddels favoriet nummer 1 van tv-kijkend Nederland. Maar Nederland lijkt ook op de hand van Turkije, getuige de feesttaferelen afgelopen zaterdag in ons land. Na de zege op Senegal gingen tienduizenden Turken de straat op om te feesten. Luid toeterend en met wapperende vlag vierden de Turken hun triomf, vaak met glimlachende instemming van veel oorspronkelijke Nederlanders. Morgen openen de Koreanen de halve finales tegen Duitsland - Het mirakel het WK-voetbal is bijna een feit: Zuid-Korea en Turkije zijn nog slechts één wedstrijd verwijderd van de finale. Het dreamteam van tovenaar Guus Hiddink won zaterdag via strafschoppen van Spanje en Turkije schoot in de verlenging Senegal uit het toernooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Guus Hiddink troost de Spanjaard Fernando Morientes, die in de verlenging van de wedstrijd tegen Zuid-Korea tegen de paal schoot. (Foto: EPA)
Volgens de dienst Kijk-en Luisteronderzoek van de NOS is Zuid-Korea inmiddels favoriet nummer 1 van tv-kijkend Nederland. Maar Nederland lijkt ook op de hand te zijn van Turkije, getuige de feesttaferelen afgelopen zaterdag in ons land. Na de zege op Senegal gingen tienduizenden Turken enthousiast de straat op om te feesten. Luid toeterend en met wapperende vlag vierden de Turken hun triomf, vaak met glimlachende instemming van veel oorspronkelijke Nederlanders. Morgen openen de halve finales tegen Duitsland, woensdag komt Turkije in actie tegen Brazilië. Wonderdokter Hiddink is zondag met onmiddellijke ingang hét boegbeeld geworden voor de succesvolle Koreaanse zakenformule.

Guus Hiddinks boek Doelstelling management is per omgaande verplichte lectuur voor het Koreaanse bedrijfsleven geworden, wil men van overheidszijde serieus worden genomen.

Seoel is inmiddels vooral ook Oranjestad: op de gevel van de Koybawolkenkrabber hangt een tientallen vierkante meters groot vaandel met de Koreaanse en Nederlandse vlag.

Bovendien verspreidt de Nederlandse ambassade in Seoel gratis vlaggetjes en posters met de tekst 'Good luck Korea, Royal Dutch Ambassy' die gretig aftrek vinden.

Grote leraar

Philipsmanager Jan van Knippenberg in Korea zegt: "Hiddink wordt beschouwd als de grote leraar die de Koreanen teamgeest bijbracht en iedereen gelijk behandelde, dus zonder aanzien des persoons. In Korea, waar de Chinese denker Confucius nog steeds veel invloed heeft, staat de leraar in zeer hoog aanzien."

Veel Koreaanse meisjes willen een baby van hem. De meer realistisch denkende vrouwen willen nu Nederlandse kleding, cosmetica en voedsel. "We vertrouwen Hiddink en de producten die zijn land voortbrengt", zegt Mary Kim, een jonge Koreaanse vrouw die op zoek is naar kleding van het Nederlandse merk Oilily.

Voetbal is in Korea vooral bij de vrouwen erg populair. Al vroeg in de ochtend van de wedstrijd tegen Spanje hadden honderdduizenden schoolmeisjes zich verzameld op en rond het stadhuisplein, waar gigantische beeldschermen stonden opgesteld. Ze lieten eerst hun gezichten in de Koreaanse nationale kleuren beschilderen.

Alleen al in Seoel volgden meer dan vijf miljoen mensen de wedstrijd op een van de pleinen. Vlak na het penaltyschieten vloog een immens grote wk-poster die vele etages van een kantoorgebouw bedekte in de brand na het ontsteken van vuurwerk. Het vuur dreigde over te slaan op het gebouw. Maar vrijwel niemand merkte het, zo groot was de overwinningsroes.

Koreaanse reisbureaus studeren inmiddels op de mogelijkheid om bedevaartstrips te organiseren naar de Nederlandse Achterhoek, geboortegrond van Hiddink, hun verlosser.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.