De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dichttimmeren
'Fort Europa'
komt op gang

Van onze speciale verslaggevers

   
 

SEVILLA - De Europese regeringsleiders hebben het afgelopen weekeinde op hun top in het Spaanse Sevilla besloten dat er meer vaart moet komen achter het bewaken van de Europese buitengrenzen. Tegen het eind van het jaar moeten er gezamenlijke operaties van de grond getild zijn om het 'Fort Europa' te verdedigen tegen de niet aflatende stroom gelukszoekers uit de ontwikkelingslanden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Wim Kok verbijt zich als er tranen in zijn ogen opwellen. Hij kreeg een staande ovatie van zijn Europese collega's als afscheid. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Er moet binnen enkele maanden ook een netwerk komen van verbindingsofficieren in de lidstaten die niets anders doen dan de migratiestroom in de gaten houden. Het gezamenlijk beheer van de buitengrenzen (zonder dat het overigens komt tot een echte Europese grenspolitie) was de enige concrete stap die op de top werd gezet.

Van alle stoere taal vooraf om ontwikkelingslanden die niet meewerken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers, te gaan treffen met economische sancties, kwam niets terecht. Wel willen de regeringsleiders vanaf eind volgend jaar zoiets als een gemeenschappelijk Europees asielbeleid waardoor het 'asielshoppen' onmogelijk wordt.

Premier Kok was al lang blij dat er nu tenminste pragmatische maatregelen komen in plaats van "eindeloos gepraat over de modaliteiten van een Europese grenspolitie".

Er moet nog heel veel water door de zee voordat landen politieoptreden op eigen bodem toestaan door agenten uit andere Europese landen. "We moeten geen ingewikkelde nieuwe structuren willen opzetten als het niet nodig is." Meer uitwisseling van politie- en justitiebeambten en gezamenlijke grenspatrouilles voldoen volgens Kok uitstekend. Landen met grote buitengrenzen als Italië en Spanje kunnen eventueel rekenen op extra Europese steun bij het verbeteren van de grensbewaking.

In Sevilla sneuvelde verder een opzetje van de drie grote lidstaten Frankrijk, Engeland en Spanje om af te stappen van het model dat elk EU-land een half jaar lang EU-voorzitter is. De drie wilden een vaste voorzitter voor telkens een periode van twee jaar.

Kok vond dat deze discussie thuishoort in de Conventie die praat over een nieuw en bestuurbaar Europa na de uitbreiding. Ook commissievoorzitter Romano Prodi moest bakzeil halen met zijn voorstel om de commissie te splitsen in een raad van belangrijkste commissarissen, die dan een 'kernkabinet' zouden vormen.

Na van alle Europese regeringsleiders verreweg het langst te hebben meegedraaid in het Europese circus viel het afscheid premier Kok (63) dit weekeinde toch zwaar en de tranen waren moeilijk te onderdrukken.

De top in het snikhete Spaanse Sevilla was de laatste van een serie van dertig die hij heeft meegemaakt. Kok kreeg van zijn collega's staande ovaties voor het stempel dat hij in de loop der jaren heeft gedrukt op de Europese politiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.