ROSMALEN - Sjeng Schalken wil elke week wel opgezadeld worden met het luxeprobleem dat hij op dag vijf van de Ordina Open voor zichzelf creëerde. In tegenstelling tot zijn opponent Roger Federer had de Limburger geen enkele moeite met het feit dat hij vanaf gisteren wellicht vier wedstrijden op rij dient af te werken. Federer, de nummer negen van de wereld, kende gemengde gevoelens na zijn drie sets-nederlaag (6-3, 5-7, 3-6) tegen de ontketende Nederlander, die na Queen's vorige week opnieuw tot de halve finales van een grastoernooi doordrong. De Zwitser zag de finale van Rosmalen graag verschoven van de zondag naar de zaterdag, waardoor de voorbereiding op Wimbledon niet in de knel zou komen. Aan de andere kant wilde hij graag Rosmalen aan zijn erelijst toevoegen.
|
Sjeng Schalken.
|
Schalken lachte er om. "Zo'n luxeprobleem zou ik elke dag wel willen hebben. Heerlijk, toch? Je kunt de overwinningsroes meenemen naar het belangrijkste tennistoernooi ter wereld. Dat is het beste wat je kan overkomen. Maar ik ben dan ook geen Roger Federer. Mij komt het tennis niet aanwaaien. In elk duel zit ik toch zeker een keer of tien op mijn tandvlees te harken. Hij is zo'n begenadigd tennisser, het gaat hem allemaal veel makkelijker af. Zijn enige moeilijkheid is dat hij soms te nonchalant wordt. Dan verzuipt hij als het ware in zijn eigen talent."
De beste Nederlandse tennisprof van dit moment (ATP 31) groeide in het spijkerharde en boeiende duel tegen Federer boven zichzelf uit. De eerste ontmoeting met het pas 20-jarige Zwitserse fenomeen spookte nog door zijn brein. Vorig jaar tijdens de US Open mocht Schalken op het hardcourt slechts als speelbal fungeren voor de man die vorig jaar na Richard Krajicek in 1996 'eigenaar' Pete Sampras op Wimbledon een nederlaag toebracht. "In zijn service loert het grootste gevaar. Ik had er toen totaal geen vat op. Nu viel me dat eigenlijk wel mee, hoewel ik een set nodig had om eraan te wennen. Maar ik wist dat mijn kansen zouden komen."
De finesse in zijn eigen opslag keerde in de tweede set terug. Bovendien begon FedEx meer en meer te ontsporen. Moedwillig of niet, daar zijn de geleerden het niet over eens. Je zag de wedstrijd als het ware kantelen en na de winst in de tweede reeks (7-5) stoomde Schalken meteen door naar 4-0. Even nog liet Federer zien waarom hij door experts als het grootste talent ter wereld wordt bestempeld. Binnen een mum van tijd sloeg hij zich naar 3-4, maar het gebrek aan constante concentratie - Wimbledon speelde voortdurend door zijn hoofd - brak de man uit Bazel uiteindelijk op: 3-6. Na het wegvallen van Hewitt (maagvirus) lag de weg naar de eindzege open voor de nummer twee van het plaatsingsschema. Alleen weigerde een stuntende Schalken daar aan mee te werken. En dan te bedenken, dat hij eerder in de week door zijn rug ging en dat de toekomst er even zeer bedenkelijk had uitgezien.
Ook de 25-jarige winnaar wist dat hij vanaf maandag aan de Churchroad in Zuid-West Londen wordt verwacht. "Maar mag ik eerst even genieten van de mooiste overwinning van dit seizoen?", vroeg hij zijn omstanders met een grote grijns op het gezicht. "Dit is prachtig, omdat ik heb moeten werken voor de punten. Hij gooit bij de service dat balletje op en scoort vervolgens veel directe punten. Deze partij was ik vanaf de baseline de betere speler. Dat heeft mij goed gedaan. Bovendien had ik genoeg van die kwartfinales in Rosmalen. Ik wilde die ban een keer breken. En dan niet te vergeten het publiek. Dat is uiterst prettig en blijft me altijd steunen."
Hij mag zich opmaken voor een wedstrijd tegen een ander aanstormend talent, Tommy Robredo. Vorig jaar stuitte het Spaanse talent Schalken in de kwartfinales. Nu staan zij een ronde verder andermaal tegenover elkaar. "Laat hem maar komen. Ik steek beter in mijn vel dan een jaar geleden. Heel ontspannen leef ik naar die wedstrijd toe, want net als bij Federer speelt Wimbledon in het achterhoofd toch een beetje mee. Eerst wil ik in Rosmalen desondanks de winning mood zien vast te houden. Ach, formidabel toch, zo'n luxeprobleem?"