De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Curatoren KNPQwest
sluiten het netwerk af

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De curatoren kunnen het netwerk van KPNQwest niet langer in de lucht houden. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
AMSTERDAM - De curatoren van KPNQwest zijn niet langer in staat mee te werken aan het plan om het glasvezelnetwerk van het failliete bedrijf draaiende te houden. Zij hebben gisteravond de managers en medewerkers die deze taak uitvoerden, opgedragen hun werk te stoppen. "De kans is groot dat het netwerk daardoor uit de lucht gaat", verklaarde curator Eddy Meijer gisteravond.

Meije waarschuwt dat het besluit kan leiden tot onmiddellijke storingen in het netwerk en mogelijk tot sluiting van het gehele net. De curator raadt de klanten van KPNQwest aan zo snel mogelijk alternatieven in werking te stellen.

Volgens internetdeskundigen is het gevolg van de sluiting omvangrijk. "Het netwerk van KPNQwest is de ruggengraat van het internetverkeer", aldus F. Kroon van Cap Gemini. "Bijna alle providers maken er gebruik van." Hij verwacht de komende tijd her en der vertragingen, vooral in piekuren op werkdagen.

Kroon noemt als bijkomende voordelen dat de sluiting op vrijdagavond heeft plaatsgevonden, en niet tijdens een drukke werkdag. Ook het feit dat de ondergang al enige weken ophanden was, zorgt ervoor dat de meeste internetaanbieders naar alternatieven hebben gezocht. "Ongeveer 60% van het Nederlandse internetverkeer ging via de kabels van het bedrijf. Inmiddels zal dat tussen de 25 en 30% zijn", vermoedt Kroon.

De uren voor het netwerk van KPNQwest leken gistermiddag al geteld. De uitspraak van president Gisolf van de Amsterdamse rechtbank in een kort geding dat de curatoren van het telecombedrijf hadden aangespannen en waarin hij hun eis afwees, sloeg het laatste sprankje hoop op een voortbestaan van het netwerk in de grond.

De curatoren eisten op straffe van een dwangsom van €1 miljoen per dag in het kort geding dat de banken geld, dat op rekeningen van KPNQwest was gestort om het netwerk draaiende te houden, zouden vrijgeven. Dat geld was nodig om de rekeningen te betalen. De banken wilden eerst een extra onderpand van de curatoren, voordat zij tot betaling zouden overgaan. Gisolf zag echter geen juridische gronden om de eis toe te wijzen.

Een van de openstaande rekeningen betrof die van Nuon. Dit nutsbedrijf wilde €40.000 betaald zien. Als gisteren de rekening door KPNQwest niet was voldaan, zou de stroom worden afgesloten. Dat zou meteen het netwerk van KPNQwest uit de lucht hebben gehaald.

Hoewel de eis van de curatoren werd afgewezen en de banken onder leiding van Citibank in het gelijk werden gesteld, vond de rechter wel dat de banken 'iets moesten doen' om KPNQwest te helpen. Klanten van KPNQwest hadden de afgelopen dagen forse bedragen overgemaakt om het netwerk in stand te houden. Op een speciale rekening bij de banken stond €5,2 miljoen. Verder had KPN €4,4 miljoen overgemaakt. Dat laatste bedrag werd door de banken echter betwist, omdat het op een andere rekening was gestort.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.