SEVILLA - Frankrijk zal zich houden aan de afspraak met de andere eurolanden om in 2004 het begrotingstekort vrijwel weggewerkt te hebben, maar alleen als de economische groei in 2003 en 2004 ten minste 3% zal bedragen. Toch zagen de overige ministers van Financiën geen verwatering van het Stabiliteits- en Groeipact in het feit dat Frankrijk nu voorwaarden stelt.
Minister Zalm (Financiën) verklaarde gisteren op de eurotop in Sevilla: "Het belangrijkste is dat elk euroland nu onderschrijft dat de tekorten in 2004 in evenwicht moeten zijn of maximaal een half procent mogen bedragen. Duitsland had het dit voorjaar ook moeilijk en heeft zich ook geconfirmeerd na een dreigbrief van de Europese Commissie. De Duitsers zeiden toen hun zaakjes voor elkaar te hebben bij 2,5% groei. Frankrijk heeft nu dezelfde behandeling gekregen. De groeipercentages die beide landen noemen, zijn ook geen door de anderen geaccepteerde ontsnappingsmogelijkheden. Elk jaar dient een land nu zijn begrotingsplannen voor volgend jaar in en die worden steeds gewogen en beoordeeld. Dat blijft zo. Als het ergens misgaat, dan wordt daar gewoon over gepraat."
Zalm wilde echter niet ingaan op de vraag of als Frankrijk het niet haalt, er dan extra bezuinigingen moeten komen of dat Frankrijk dan uitstel krijgt. "Volgens de nieuwe Franse minister van Financiën Francis Mer zal Frankrijk dan één of twee jaar later een begrotingsevenwicht bereiken."
De ministers van Financiën hadden eind deze week tot diep in de nacht nodig om de weg te plaveien voor de Europese regeringsleiders, die op hun top in Sevilla deze hete aardappel nu alvast van hun bord kunnen wippen.
Begin dit jaar beloofde de Franse president Chirac nog dat er geen vuiltje aan de lucht was. Maar om de verkiezingen te winnen zette hij forse belastingverlagingen in. Er is nu afgesproken dat in Duitsland, Frankrijk en de andere eurolanden belastingverlagingen altijd gedekt moeten zijn door bezuinigingen elders.