De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  kwakkelende effectenbeurs sluit de week in mineur af
Van der Moolen gedumpt
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de week in een onzekere stemming afgesloten. Lager begonnen in navolging van de opnieuw lagere koersen van donderdag op Wall Street, licht herstellend, maar tegen het slot toch weer terug. Het koersverloop op het Damrak wist maar weinig beleggers te inspireren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Van der Moolen was een van de grote verliezers op de Amsterdamse beurs.
Op de Optiebeurs vonden gisteren de juni-expiraties plaats. Maar door de beperkte omvang daarvan bleef de invloed op het koersverloop beperkt. De AEX-index sloot op 423,16 punten; dat was per saldo 4,27 punten verlies. Een van de grote verliezers was het beursbedrijf Van der Moolen. Na een laagste notering van €18,75 sloot het fonds 5,88% (€1,28) lager op €20,50. Het koersverlies was te wijten aan de winstwaarschuwing waarmee de Amerikaanse branchegenoot LaBranche kwam. Die meldde donderdagavond dat het 'moeilijk' zal worden om de taxaties te realiseren, die analisten hebben gemaakt voor het tweede kwartaal. LaBranche mikt nu op een winst per aandeel van $0,20 à $0,26. Dat is aanzienlijk minder dan de $0,40 waarop analisten hadden gerekend.

Lagere dollarvolumes en de voortgaande negatieve marktomstandigheden voor aandelen zijn de reden van de tegenvallende resultaten, meldde het Amerikaanse handelshuis. Hoewel Van der Moolen liet weten zelf geen noodzaak voor een winstwaarschuwing te zien en dat het tweede kwartaal onder de huidige marktomstandigheden waarschijnlijk zal uitkomen op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal, namen veel beleggers toch het zekere voor het onzekere en gingen tot verkoop van hun stukken over.

De financiële waarden waren verdeeld. Aegon steeg met €0,72 naar €19,45, maar ABN Amro sloot €0,53 lager op €17,80. Het consortium van banken, waarvan ook ABN Amro deel uitmaakte, is volgens een bericht in het Financieele Dagblad akkoord gegaan met een voorstel om een lening van €4,8 miljard aan het Duitse telecombedrijf Mobilcom kwijt te schelden in ruil voor een obligatie, die omwisselbaar is in aandelen France Télécom.

ABN Amro stak ooit €480 miljoen in de onderneming. Omdat de marktwaarde van de nieuwe convertible zo'n 10% lager is dan de oude lening, schiet ABN Amro er dus een kleine €50 miljoen bij in. De bank heeft in ruil daarvoor wel de optie gekregen om aandelen France Télécom te kopen tegen een prijs van €46. De beurskoers ligt daar nu met €13 nog wel een flink stuk onder. Door het akkoord met de banken is de overname door France Télécom van MobilCom een stap dichterbij. Vooral omdat gisteren nog een belangrijke horde werd genomen door het ontslag van oprichter/topman Schmid van Mobilcom. Koninklijke Olie moest €0,75 terug naar €53,70. Het olieconcern heeft bekendgemaakt belangstelling te hebben voor een 15%-belang in Korea Gas.

Corus sloot 1 eurocent in de plus op €1,29. Het staal- en aluminiumconcern maakt volgens berichten in de Britse en Franse media goede kans om zijn aluminiumactiviteiten aan het Franse Pechiney te slijten. Aalberts Industries maakte bekend het Duitse MPT Metallbehandlung en Plasmatechnik te hebben overgenomen, een bedrijfje met een omzet van circa €5 miljoen. Wat er voor is betaald, blijft geheim. Aalberts gaat gestaag door met het zogenoemde kralenrijgen: het totale aantal verdelingsbedrijven in Europa bedraagt met de laatste overname liefst 45. Beleggers 'beloonden' het laatste bewijs van de expansiedrift met een koersdaling van €0,16 op €19,09.

Met positief nieuws kwam ingenieursbureau Fugro. Deze verwacht voor de eerste helft van dit jaar een winst (vóór afschrijving van goodwill) die 10% hoger uitvalt dan in dezelfde periode van vorig jaar. De ontwikkelingen over de eerste zes maanden waren in ieder geval bevredigend, ondanks wat lagere verkopen uit de seismische databases dan verwacht, zo bleek uit een mededeling van de directie. De Midkapper daalde met €0,40 naar €57,40.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.