De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Mooie koopmomenten,
maar nu even niet

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Jaap van Duijn, beleggingsstrateeg bij Robeco, voorspelde eind mei dat de AEX het jaar zou afsluiten op een stand van 600. Sindsdien heeft de index een slordige 13% verloren. "Beleggen is kiezen; je nek uitsteken", stelt hij na enkele dramatische beursweken. "Wil je geen boe-geroep horen, dan moet je helemaal niks zeggen. Het risico afgeschoten te worden neem ik voor lief."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
JAAP VAN DUIJN ...geen vallend mes vangen ...
Van Duijn deed zijn uitspraken toen de Amsterdamse hoofdindex op ruim 490 punten stond. "De gedachte was een stijging van ruim 20%. Vanaf het huidige niveau (slot gisteren 423,16, red.) kom je dan niet op 600 uit. Dat niveau wordt een moeilijker verhaal. Maar alleen een koe verandert nooit van mening."

Met de economie zelf is weinig aan de hand, benadrukt de Robeco-man. Rente en inflatie zijn laag, de daling van de dollar (een direct nadeel voor bedrijven die veel omzet in de VS boeken) gaat gelukkig niet al te abrupt en de sterkste groeivertragingen lijken achter de rug. De problemen zijn volgens Van Duijn nu op de beurs zelf te vinden.

"Vooral in Europa zijn er dagen dat rijp en groen wordt verkocht. Dat duidt op capitulatie bij de particulier: het herstel heeft hem te lang geduurd. Dat is psychologie, angst, want als je enige afstand neemt zie je fantastische koopmomenten. Om met dat Center Parcs-spotje te spreken: Maar nu even niet. Daar komt nog eens bij dat bepaalde pensioenfondsen en verzekeraars de dekking voor hun uitstaande verplichtingen in gevaar zien komen, en moéten verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Stop loss-orders dus. Verkopers maken de koersen, kopers staan langs de zijlijn."

Robeco zelf ook, laat Van Duijn weten. "Wachten tot het uitgerommeld is, geen vallend mes opvangen. Binnen twee weken moet de bodem wel z'n beslag hebben gevonden. Op enig moment moéten er partijen zijn die weer instappen."

Want zeker in Nederland en de rest van Europa zijn grote delen van de beurs inmiddels goedkoop, stelt de econoom. "Ahold heeft een koers/winst-verhouding van 12. Dat fonds is nog nooit zo goedkoop geweest. En kijk eens naar de lokale markt! Telecom daarentegen is nog steeds duur, maar bepaalde consumentgerichte fondsen zijn dat ook geworden. Beleggers zullen de zaak veel meer per aandeel moeten bekijken."

Met de huidige vlucht uit aandelen vindt in feite een shake out onder beleggers plaats, meent Van Duijn. "Naarmate je langer belegt, heb je meer zitvlees. Het is vervelend voor de mensen die recent met beleggen zijn begonnen. In de late jaren tachtig en de in tweede helft van de jaren negentig was er een toestroom van nieuw geld, die een hausse mogelijk maakte. De derde golf zal even op zich laten wachten. Maar als er geen aanbieders meer zijn, dan heb je weinig vragers nodig om de koersen op te drijven."

Relatief nieuwe beleggers die toch blijven zitten vormen nog een risicofactor, stelt de Robeco-topman. "Die stappen eruit zodra ze hun verlies hebben weggewerkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.