LYON - De wijnboeren in de Franse wijnstreek Beaujolais hebben besloten om van 100.000 hectoliter (zo'n 13 miljoen flessen) wijn van de oogst van vorig jaar azijn te maken.
Het gaat om 7 procent van de oogst van 2001. Als gevolg van de zware concurrentie raken zij de wijn niet kwijt. Het verbond van wijnboeren in de streek heeft bovendien besloten te stoppen met de aanplant van nieuwe wijnstokken. Deskundigen zullen uit de tafelwijnen van mindere kwaliteit de 100.000 hectoliter selecteren die als azijn de markt op gaan. De noodmaatregelen, die rond zeven miljoen euro kosten, zijn volgens verbondsvoorzitter Maurice Large nodig om te voorkomen dat het volgend seizoen weer fout gaat.
De marketingcampagne Beaujolais Nouveau, elk jaar in november, is niet voldoende om de problemen met de afzet te verminderen. De Franse wijnboeren strijden al jaren tegen de harde concurrentie uit de VS, Chili, Australië en Zuid-Afrika.
(ANP)