De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Harde lijn Colombiaanse president kost jaarlijks 15 miljard
   
 

MIAMI/BOGOTA - Als de nieuwe Colombiaanse regering de guerrilla en drugsmafioso wil verslaan, kost dat al gauw 15 miljard dollar per jaar. Dit heeft een onderzoeksbureau berekend.

Het bedrag is 15 procent van het Colombiaanse Bruto Binnenlands Product (BBP). Nu besteedt de regering 3 procent van het BBP aan de strijd.

De pas gekozen president Alvaro Urive Vélez wil een harde lijn tegenover de illegale gewapende krachten in het land. Hij werd in mei met grote meerderheid gekozen nadat de scheidende president Andrés Pastrana jarenlang vergeefs had geprobeerd de belangrijkste strijdgroep, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) tot vrede te bewegen. Uribe treedt op 7 augustus in functie.

Uribe is in de VS en hij sprak afgelopen week met president Bush over zijn plannen. Er komen volgens Uribe meer en hogere belastingen om de regering in staat te stellen de strijdkrachten te versterken, zo meldde het dagblad el Nuevo Herald. Maar er is ook meer buitenlandse hulp nodig.

Het Colombiaanse onderzoeksbureau Kriteriom vreest echter dat Uribe's plannen niet alleen erg duur zijn, maar tevens tot grote economische malaise leiden. Colombia zal veel gaan lenen en zijn reeds aanzienlijke buitenlandse schuld niet meer kunnen financieren. Investeerders zullen wegblijven. Elementaire diensten en behoeften moeten waarschijnlijk worden gerantsoeneerd, vrezen de onderzoekers.

Uribe's ambtstermijn zou neerkomen op een staat van beleg van vier jaren. Het aantal mensen dat door de gewelddaden ontheemd is, nu geschat op twee miljoen, zou verdubbelen en circa een half miljoen Colombianen in grensstreken zouden naar buurlanden vluchten. De werkloosheid, die nu al 20 procent van beroepsbevolking treft, zou explosief stijgen.

De onderzoekers zijn er in hun rapport van uit gegegaan dat Uribe het beleid inderdaad laat domineren door zijn 'totale oorlog'. Ze berekenden de kosten van de enorme militaire inspanningen op basis van wat vooraanstaande generaals hebben verklaard nodig te hebben om de vijand te verslaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.