De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De dag na de aanslag

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israëlische tanks hebben gisteren een markt beschoten in Jenin. Bij de actie kwamen drie Palestijnen, onder wie een zesjarige jongen en een zeven jaar oud meisje, om het leven. Bijna dertig mensen raakten gewond.

De markt was bezig open te gaan nadat het valse gerucht rond was gegaan dat het Israëlische leger het al enige dagen geldende uitgaansverbod had opgeheven. Het leger heeft inmiddels toegegeven dat de beschieting van de markt 'een fout was'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Een joods meisje bekijkt de schade. (Foto: REUTERS)
De Palestijnse bewoners van Howare kregen gisteren de schrik van hun leven toen gewapende joodse kolonisten er op het oorlogspad gingen. Ze schoten er in het wilde weg en staken huizen in brand. Een Palestijnse man vond daarbij de dood. De actie van de kolonisten was een reactie op een eerdere aanval van een Palestijnse schutter die in een joodse nederzetting nabij Nabloes drie kinderen, hun moeder en een veiligheidsbeambte had doodgeschoten.

In een reactie op de aanslagen heeft de Israëlische regering deze week besloten Palestijns gebied bezet te houden totdat de Palestijnse acties stoppen.

In een interview met de Israëlische krant Haaretz heeft de Palestijnse leider Jasser Arafat gisteren verklaard nu bereid te zijn de vredesplannen die destijds in Camp David werden gepresenteerd door toen nog president Bill Clinton te accepteren. Arafat meent dat vrede met zijn aartsrivaal, de Israëlische premier Ariel Sjaron, mogelijk is.

Probleem is dat de militante groeperingen als Hamas en de islamitische Jihad daar niets voor voelen. Volgens de Jordaanse koning Abdullah is Arafat niet meer bij machte die groeperingen in de hand te houden. "Ik heb altijd gedacht dat Arafat het publieke sentiment kon controleren, maar dat geloof ik nu niet meer", aldus de koning.

Arafat zei ook dat hij de plannen voor een interim-staat van president George W. Bush niet afwijst. In de voorstellen van Clinton is geen sprake van het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, een van de hete hangijzers waarop destijds de vredesbesprekingen stukliepen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.