door René Steenhorst MAASTRICHT - Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) heeft belangrijke terreinwinst geboekt in de behandeling van patiënten met het syndroom van Gilles de la Tourette.
Een nieuwe techniek, waarbij elektroden diep in de hersenen van een Nederlandse patiënt met dit syndroom werden geplaatst, heeft bij betrokkene tot een beduidende vermindering van de motorische en vocale tics, evenals zijn dwangmatige bewegingen geleid.
Bij de patiënt, thans een veertiger, openbaarde het syndroom zich rond het zevende jaar. Vanaf dat moment kampte de man met bizarre grimassen, bracht harde geluiden voort en sloeg zichzelf tegen romp en hoofd. Ook schraapte hij tot bloedens toe zijn keel. De betreffende patiënt reageerde niet langer goed op medicamenten, zogeheten 'neuroleptica'.
Ruim een half jaar na de operatieve ingreep in het AZM, die in november van het afgelopen jaar plaatsvond, maakt neurochirurg Veerle Vandewalle thans de balans op: "De uitingen van de ziekte zijn beduidend afgenomen door de diepe hersenstimulatie die wij met behulp van hoogfrequente stroomstootjes toedienen. Met deze stroompulsjes heffen wij een bestaande disbalans in bepaalde hersenkernen op. Een disbalans die ook voorkomt bij Parkinson-patiënten. Bij hen zijn de bewegingen en activiteiten evenwel vaak te langzaam. Bij mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette is sprake van een overprikkeling waardoor zij zichzelf niet onder controle hebben."