door Arianne Mantel DEN HAAG - De 84 pas uitgestroomde Tweede-Kamerleden dienen zo snel mogelijk als zij-instromer voor de klas te gaan staan. Ze moeten niet op wachtgeld gaan zitten, maar een bijdrage leveren aan het oplossen van het nijpend docententekort waarmee de onderwijswereld na acht jaar Paars nog steeds kampt.
Dat stelt de sector Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (Bve) die met 600.000 leerlingen in ons land de grootste eindopleiding is na het voortgezet onderwijs.
De Bve-raad heeft gisteren de oud-Kamerleden allemaal een persoonlijke brief gestuurd waarin zij worden gewezen op de volgende stap in hun carrière als zij-instromer.
Als voorbeeld stelt de Bve-raad oud-Kamerlid Ton de Kok (CDA) die in 1994 de politieke arena verruilde voor de schoolbanken. Hij is inmiddels al jaren werkzaam als docent Nederlands bij de Hotelschool van het Regionaal Opleiding Centrum te Amsterdam. Dat bevalt hem uitstekend, zo meldt Kok in de brief: "Ik kan elk oud-Kamerlid aanraden als zij-instromer de sprong naar het onderwijs te wagen. Kennisoverdracht aan jongeren doet wat betreft pure arbeidsvreugde niet onder voor het Kamerwerk."
Ervaring
Volgens de Bve-raad moeten de oud-Kamerleden doen wat nu nodig is voor de maatschappij; namelijk het lerarentekort bestrijden door zich in te zetten met hun opgedane kennis. ,,Het Kamerlidmaatschap is een verantwoordelijke functie die voortkomt uit maatschappelijke betrokkenheid. De Bve-raad wil dat de oud-Kamerleden hun kennis, ervaring en vaardigheden die zij in de politiek hebben opgedaan, inzetten voor een carrière in het onderwijs."
Oud-Kamerleden die geïnteresseerd zijn in een functie in het onderwijs, zullen door de Bve-raad in contact worden gebracht met een onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie bij hen in de regio. Honderden vacatures staan open.
De raad stelt de oud-Kamerleden voor eerst even de sfeer te komen proeven in het onderwijs. Ze worden uitgenodigd voor de opening van het komend schooljaar.