De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Boeren dumpen dode dieren
in wateren noorden'

Van onze correspondent

   
 

GRONINGEN - Boeren dumpen hun dode vee massaal in wateren in Groningen en Drenthe, zo stelt het waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap heeft alleen al dit jaar 180 dode schapen en koeien uit het water gevist. Bij de meeste kadavers waren de oren afgesneden ter verwijdering van de oormerken.

Volgens Bertus Loof van het waterschap Noorderzijlvest baren de kadavers in de wateren grote zorgen. ,,Het aantal illegaal gedumpte dieren is dit jaar verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Het is heel vervelend dat deze ontwikkeling zich voortzet. Vroeger vond je af en toe een dood dier, maar nu is het aan de orde van de dag'', aldus Loof. Als kadavers lang in het water liggen kan dat gevolgen hebben voor de volks- en diergezondheid.

Noorderzijlvest vermoedt dat boeren hun dode dieren in het water gooien om de hoge kosten voor destructie te omzeilen. ,,Nu komen die kosten voor onze rekening en dat loopt behoorlijk in de papieren'', zegt Loof.

Het waterschap huurt loonwerkers in om de kadavers uit het water te dreggen. ,,Als wij dat met eigen materiaal doen, is er kans op verspreiding van ziekten. Wij komen regelmatig bij boeren en met de mkz in ons achterhoofd willen wij dat absoluut voorkomen.''

Boerenorganisatie NLTO is witheet over de aantijgingen van het waterschap. ,,De boeren krijgen altijd maar de zwartepiet toegespeeld", aldus voorzitter Albert Lanting. "Het zou een schande zijn als boeren dood vee in wateren dumpen en ik zou mijn leden daar ook op aanspreken. Maar wij vermoeden dat het hobbyboeren of particulieren zijn. Vee van boeren wordt namelijk altijd geregistreerd. Als blijkt dat een dood dier nog wel ingeschreven staat, dan krijgt de boer een forse boete.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.