De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schiphol dumpplek
asielzoekers

   
 

door John van den Heuvel AMSTERDAM - Een chronisch tekort aan celruimte dwingt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ertoe afgewezen asielzoekers te 'dumpen' in vertreklounges van de luchthaven Schiphol.

De asielzoekers worden dagenlang opgesloten in de vertrekhallen achter de marechausseeposten op Schiphol, ruimtes die eigenlijk alleen voor transit- of vertrekkende passagiers zijn bestemd.

Momenteel zwerven zes asielzoekers door de vertrekhallen, maar de IND verwacht dat er voor hen binnen enkele dagen oplossingen zijn gevonden. Bronnen melden dat het de afgelopen maanden tientallen keren is voorgekomen dat de luchthaven als bewaarplaats van Justitie werd gebruikt.

Een Palestijn zou twee weken zijn vastgehouden en op dit moment zou een Chinese moeder met twee kinderen al dagenlang in de transitruimte verblijven.

De directie van Schiphol was tot gisteren niet op de hoogte van het feit dat gedeelten van de luchthaven worden gebruikt als detentiecentrum voor vluchtelingen. "Dit is onacceptabel", verklaarde een woordvoerster van de luchthavendirectie. "Wij weten hier niets van. De directie zal de IND onmiddellijk om opheldering vragen en verzoeken deze situatie zo snel mogelijk te beëindigen."

De luchthaven is vooral boos omdat de IND de Schipholdirectie niet op de hoogte heeft gesteld en vindt bovendien dat er sprake is van een veiligheidsrisico. "Het gaat om mensen van wie de nationaliteit en identiteit niet bekend zijn, maar die wel dagenlang tussen de gewone passagiers rondhangen. Dat vinden we ongewenst", aldus de woordvoerster van Schiphol.

De IND bevestigde gisteren dat asielzoekers noodgedwongen tussen reizigers worden vastgehouden. Het gaat volgens de IND in de meeste gevallen om vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen en van wie geen land van herkomst bekend is. In een normale situatie zouden deze vreemdelingen in bewaring worden gesteld in het grenshospitium in Amsterdam-Zuidoost.

Wegens een groot tekort aan celruimte voert de IND sinds enige tijd het beleid om afgewezen asielzoekers door de marechaussee naar Schiphol te laten terugbrengen en hen in de transitruimtes achter de douane los te laten.

De asielzoekers - van wie geen enkele achtergrond bekend is - moeten dagenlang in de hallen en pieren van de luchthaven rondhangen en slapen op de stoelen die voor vertrekkende passagiers zijn bestemd.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee mogen de asielzoekers drie keer per dag consumptiebonnen (bedoeld voor passagiers met vertraging) komen ophalen, waarmee in de restaurants op de luchthaven kan worden gegeten en gedronken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.