De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Topschakers strijden
om Nederlandse titel

Van onze schaakmedewerker

   
 

LEEUWARDEN - Wat vorig jaar begon als een voorzichtige, nieuwe start, gaat uitgroeien tot een blijde en glorieuze hervatting van een oude traditie. We hebben het over het Nederlands schaakkampioenschap en de stad Leeuwarden. De Friese hoofdstad, ooit door Waling Dijkstra omgevormd tot een van Nederlands schaakhoofdsteden, is toe aan een nieuwe run. Sponsor Essent sprong er dit jaar in, garandeerde drie jaar lang het toernooi en zorgde daarmee voor opluchting, ook en vooral in de burelen van de KNSB.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Loek van Wely. (Foto: © Dijkstra b.v.)
Dat het een kleinzoon van diezelfde Waling Dijkstra kon zijn, die aan het eind van de opening van het toernooi in het provinciehuis in Leeuwarden een prijs in mocht stellen (de Waling Dijkstra prijs) voor de mooist gespeelde partij, door mannen of vrouwen, onderstreepte slechts de symboliek van dit weerzien.

Het toernooi is buitengewoon sterk bezet. En dat ondanks de afwezigheid van twee kanonnen, Jeroen Piket (houdt langzamerhand op met schaken) en Jan Timman (heeft enig verschil van inzicht met de organisatoren omtrent de wenselijkheid van zijn deelname). Alle anderen zijn aanwezig en daarbij voegt zich ook - niet voor het eerst, maar wel zeer nadrukkelijk - Sokolov, de Bosniër, die met zijn vriend en collega Pedrag Nikolic naar Nederland emigreerde in de barre tijden van Bosnië.

Hij is gebleven en heeft nu zijn voorkeur uitgesproken voor het spelen in vertegenwoordigende wedstrijden voor het Nederlandse team. En daarmee, en ook omdat hij een ontzaglijk sterke speler is, verrijkt hij dit Nederlands kampioenschap en is meteen een van de titelkandidaten. Titelverdediger Loek van Wely zal het hier niet onmiddellijk mee eens zijn, maar Van Wely verkeert wel al enige tijd in een vormcrisis.

Een coming man is Nederlands nieuwste grootmeester Harmen Jonkman, de Beverwijker, die het het laatste jaar enorm goed is gaan doen. Ook een titelkandidaat is Sergej Tiviakov, de Groningse ex-Rus, die zich steeds beter in Nederland voelt, steeds gezonder is en misschien daardoor ook weer steeds beter gaat schaken. Hij is nu weer in de vorm waarin hij ooit een kandidaat was voor het wereldkampioenschap.

Het enige wat aan dit toernooi ontbreekt, is twee extra spelers. Enkele jaren geleden heeft de KNSB om onduidelijke en niet goed te beargumenteren redenen de twaalfkamp verlaten en ingeruild voor een tienkamp. Zoals bij de vrouwen de achtkamp is ingeruild voor een zeskamp. Beide opvattingen zijn slecht en contraproductief.

De vrouwen zijn al begonnen met hun kampioenschap (een dubbelrondige zeskamp). Bos won van Veenstra en de andere twee partijen werden remise. Vandaag beginnen de mannen in de Harmonie in Leeuwarden, om één uur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.