De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Herstelde Schalken via moeizame driesetter naar kwartfinales Ordina Open
Opgelucht na
opknapbeurt

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Sjeng Schalken in actie tijdens de Ordina Open. (Foto: ANP)
ROSMALEN - Een van zijn sponsors deelde vlak voor de wedstrijd tegen Christophe Rochus gele posters uit met de tekst 'Go Sjeng Go'. In eerste instantie leek het een ode aan één van de Zuid-Koreaanse voetballers van coach Guus Hiddink, die tijdens het WK een ware revolutie heeft ontketend in het land van de ginseng. Maar het betrof hier toch werkelijk aanmoedigingsplakkaten voor Sjeng Schalken, de enige Nederlander die het tableau van de Ordina Open nog siert. Ten koste van Rochus, een van twee tennissende Belgische broers, baande de import-Monegask zich moeizaam een weg naar de kwartfinales (4-6, 7-6, 6-3), waar Roger Federer zijn opwachting maakt.

Schalken slaakte na afloop een zucht van verlichting. Een dag eerder immers kreeg hij de schrik van zijn leven, op het moment dat hij in de forehand-hoek door zijn rug ging. Na intensieve behandeling kon hij de partij tegen Jérôme Golmard vervolgen en tot zijn eigen verbazing ook nog winnen. Dinsdagavond werd in allerijl manueel therapeut Jan Naaktgeboren ontboden om de verschoven ruggenwervel op zijn plaats te drukken.

"Voor ik het wist, zat die wervel weer goed. Je kent die Rotterdammer: even klik-klak en wegwezen, terug naar huis. Een andere fysiotherapeut, André van Alphen, heeft de pijnlijke spieren nog twee uur lang gemasseerd. Het klinkt gek, maar al die behandelingen waren best vermoeiend. Er wordt toch aan je lijf gerukt en getrokken", liet de zichtbaar opgeluchte Limburger na afloop weten.

Niettemin maakte Schalken, als zesde geplaatst, tegen Rochus een voorzichtige indruk. Vooral in de beginfase wenste hij zich geen gekke bewegingen te permitteren en bovendien ging hij mee met het zachte, maar doordachte spelletje van de Belg. Gelukkig kende hij het mentale voordeel, dat hij Christophe Rochus in de voorgaande drie ontmoetingen kansloos had gelaten. Dat gaf enige innerlijke rust, hoewel die na verlies in de eerste set (4-6) als sneeuw voor de zon verdween. Schalken oogde vermoeid en dat kon na alle hectiek rond zijn vijfde lendenwervel ook niet anders. "Vanochtend (gisteren, red.) schrok ik bij het opstaan toch wel even. Die spieren hadden een behoorlijke optater gekregen."

In de tweede set toonde de nummer 31 van de wereld meer initiatief. Hij nam het heft in handen en pakte elke bal aan. Rochus liet zich echter niet zomaar aan de kant schuiven en na een gelijkopgaande strijd kon Schalken pas in de tiebreak het overwicht tot uiting brengen (7-1). In de beslissende set brak hij naar 2-1 en vervolgens deed hij dat op 5-3 nog een keer voor de winst en een plaats in de kwartfinales, waarin niemand minder dan de Zwitser Roger Federer tegenover hem staat. Tegen de nummer negen van de wereld, die op het gras van Rosmalen als tweede is geplaatst, zal Schalken morgen de zaken steviger dienen aan te pakken. "Dan moet ik meer afdwingen, zelf naar voren komen, anders stormt hij naar het net", wist de Nederlandse vaandeldrager.

'FedEx' (Federer Express), zoals de bijnaam van de Helveet uit Bazel luidt, heeft zich tot nog toe niet overmatig hoeven in te spannen op het boterzachte centre-court van het Autotron. In de eerste ronde mocht hij het rentree-feestje van de onwennige Richard Krajicek verzieken; een schifting verder hield zijn landgenoot Ivo Heuberger het na één set (4-6) geblesseerd voor gezien. Federer, lachend: "Ik wacht nog steeds op een normale tegenstander en ik hoorde, dat ook Schalken geblesseerd is geraakt. Maar even serieus, ik richt me op de toernooizege en hoop dat de organisatie van Wimbledon mij niet meteen op maandag zet", waarmee de pas twintigjarige Zwitser zijn titelaspiraties in Rosmalen duidelijk maakte. Dan zal hij zich toch moeten ontdoen van onder anderen Schalken, die dan wel aangeslagen mag zijn, maar zeker niet uit het lood geslagen is.

Miriam Oremans wist het goede voorbeeld van haar mannelijke collega niet te kopiëren. Bezig met haar afscheidstournee na dertien jaar proftennis betekende de tweede ronde van de Ordina Open, waar zij twee keer de finale wist te bereiken, het eindstation. De Bulgaarse Maggie Maleeva, vijfde geplaatst, zegevierde met 7-6, 7-5.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.