De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Geen standbeeld,
misschien een straatje

   
 

VARSSEVELD - Guus Hiddink heeft zich niet alleen in Zuid-Korea onsterfelijk gemaakt, ook de doorgaans zo nuchtere Achterhoekers volgen de verrichtingen van hun streekgenoot op de voet. Nu de Zuid-Koreanen er onder de bezielende leiding van Hiddink in zijn geslaagd Italië op de knieën te krijgen, stijgt met de wedstrijd het respect voor de enige Nederlander die aan dit WK kleur weet te geven.

Gert (85) en Jo Hiddink (83), de ouders van de succesvolle bondscoach, zijn uiteraard zeer trots. "De telefoon staat hier roodgloeiend", zegt moeder Jo. "We werden gisteren zelfs gebeld door een Koreaanse tv-ploeg die een reportage over ons wilde maken, maar dat hebben we afgewimpeld. Inderdaad, alle eer moet Guus toekomen. Of hij ons oogappeltje is? Nee hoor, al onze zes zonen zijn ons even lief."

Zowel in Doetinchem, waar Hiddink jarenlang heeft gewoond, als in Varsseveld leeft iedereen volop mee. Het Varsseveldse café De Molen vormt daarbij zo ongeveer het epicentrum. Guus' opa had ooit in het oude gedeelte van dit etablissement een café. "Het heet hier in de volksmond ook nog altijd Hiddinks Huus", zegt uitbater Jacques Westerhof. Dinsdagmiddag was het er, vanwege het tijdstip dat het Zuidkoreaanse team moest aantreden, vrij rustig: slechts tien Achterhoekers hadden zich rond de tv geschaard. Maar daarin komt nu verandering, laat Westerhof weten: "Omdat het WK hier nu pas echt begint te leven."

Broer van...

Ook in het aangrenzende café 't Veertje hebben bezoekers de wedstrijd gevolgd. "Ik heb samen met Hans Hiddink - 'de broer van', ja - zitten kijken", vertelt stamgast Geert Friese (36). "En ik moet eerlijk bekennen: na die gemiste penalty zaten wij in een dipje maar bleef Hans doodkalm, net als zijn broer. Terwijl wij de moed al hadden verloren, zei hij nog, 'Wacht maar tot de laatste minuten'. Hij kreeg warempel nog gelijk ook."

Dat in Zuid-Korea de Achterhoeker een levende legende is geworden, vinden de Varssevelders schitterend. Maar een standbeeld zal er op zijn geboortegrond nimmer verrijzen, zo voorspelt kroegbaas Westerhof: "Ben je gek, daar zijn wij veel te nuchter voor."

Toch laat mevrouw A.Z. Evenhuis, de burgemeester van Wisch waaronder Varsseveld valt, weten dat Hiddink waarschijnlijk toch een eerbetoon zal krijgen: "Het is geweldig wat-ie doet, al weten we nog niet wat we precies zullen doen. We hebben het binnen het gemeentebestuur over een straatnaam gehad, maar willen nog even afwachten hoe het toernooi verloopt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.