De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bondscoach staat open voor alles wat Korea beter maakt
Hiddink let
op details

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Guus Hiddink in gesprek met Raymond Verheyen. (Foto: EPA)
DAEJEON - "Ik had een videoband gekregen van Luis Figo, wist wat hij ging doen en moest alleen op de goede plaats staan om de bal van z'n voet te nemen." Song Chong-Gug, verdediger van Zuid-Korea, na de 1-0 overwinning op Portugal over zijn duels met de FIFA 'Wereldvoetballer van het Jaar'. De statistieken lieten na afloop niets aan duidelijkheid te wensen over: Song maakte geen enkele overtreding en kreeg vier vrije trappen mee, terwijl Figo liefst vijf obstructies maakte.

Als trainer-coach blijkt Guus Hiddink dezer dagen zijn tijd ver vooruit te zijn met Zuid-Korea. Van iemand uit Varsseveld in de Achterhoek verwacht je niet meteen ultraprogressieve denkbeelden. Maar de wereldburger Hiddink staat overal voor open, zolang hij het idee heeft dat het zijn teams beter maakt.

Raymond Verheijen werd bij Oranje verbannen, Hiddink haalde hem in maart naar Zuid-Korea, gebruikte de inspanningsfysioloog om schema's op te stellen om zijn spelers topfit aan de start te krijgen voor het WK in eigen land. Verheijen doet wat hij moet doen; manager Hiddink leidt het in goede banen en de fysieke gesteldheid - de Koreanen worden geacht de beste conditie van alle deelnemers te hebben - betaalde zich uit in de 88e minuut en in de verlenging tegen Italië.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)

Een ander aspect is de videoanalyse. Met alle spelers in een zaaltje naar een video kijken, opgenomen door een amateurcineast, leidt al snel tot kleuterklastaferelen in een spelersgroep. Hiddinks assistent Pim Verbeek liet echter de naam Afshin Ghotbi vallen. 'Wedstrijdanalist' staat op z'n visitekaartje. Hij werkte met Amerikaanse bondscoaches Bora Milutinovic en Steve Sampson. Hiddink had niet lang nodig om te weten dat deze man hem van pas kon komen. Vooral omdat hij een heel eigen systeem van videoanalyse had opgesteld, waardoor teams en spelers individueel tot in detail vielen te analyseren. Je kunt het zo gek niet bedenken of Ghotbi kan het laten zien op één van z'n drie peperdure laptops. ,,De grenzen van je voorstellingsvermogen zijn de grenzen van je computer."

Wil je alle tactische opstellingen van de WK-deelnemers en je krijgt ze, wil je de corners van links van Francesco Totti, je krijgt ze, wil je zien hoe Christian Vieri zich beweegt, je krijgt het, wil je zien hoe de VS aanvalt, het staat in de computer en is in een tel op het beeldscherm te zien. Het is een bibliotheek vol informatie per wedstrijd. ,,Ik zet alles op de schijf, maar het is aan de trainers om de relevante informatie eruit te halen. Ze gebruiken het voor team- en individuele besprekingen. Hiddink en Verbeek weten exact hoeveel informatie ze een speler kunnen geven. Guus heeft het in z'n vingers; hij is zo goed, hoort en ziet alles en weet niet alleen exact welke speler wat nodig heeft: een aai of een schop onder z'n kont, hij weet ook precies wanneer."

Vaak vertelt de bondscoach van Zuid-Korea over het snelle opnemingsvermogen van z'n spelers. Het gaat dan over zaken die uit de videoanalyse naar voren zijn gekomen. ,,Voor deze Koreaanse groep spelers is het uitermate geschikt vanwege de taalbarrière. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden en in hun cultuur zit opgesloten dat ze doen wat wordt gezegd", aldus Ghotbi.

In januari 2001 deed Ghotbi een presentatie. Een week later nam Hiddink hem aan voor zijn project WK 2002. ,,Een Iraniër afkomstig uit Los Angeles, vliegt naar Hong Kong om onder een Nederlandse coach voor de Koreaanse voetbalbond te werken. Het zegt iets over Hiddinks open visie voor wat om hem heen gebeurt", vindt Ghotbi. ,,De meeste Europeanen denken alles zelf te weten, zijn bang voor technologie omdat ze het niet kennen. Guus zit in z'n vrije tijd achter de computer, terwijl hij er niet eens één had toen ik hem leerde kennen."

In de VS runt Ghotbi al jaren een voetbalschool, waaruit onder meer John O'Brien afkomstig is en de 18-jarige middenvelder David Johnson, die een 3-jarig contract heeft getekend bij Willem II. ,,In de tijd van Co Adriaanse bij Willem II is ook gebruik gemaakt van mijn videosysteem en Morten Olsen heeft het aangeschaft bij Ajax. Ik denk dat het daar ergens in een kast ligt opgeborgen."

Volgens Ghotbi - zelf van jongs af aan bezig met voetbal, tactiek en coaching - heeft de wedstrijdanalist met een voetbalachtergrond toekomst in het topvoetbal. ,,Een trainer kan het er niet bij doen. Ik ben soms twintig uur per dag bezig en als ik met voetbal bezig ben, probeer ik altijd te denken als Hiddink. Of het nut heeft? Zo'n vraag kreeg een keeperstrainer jaren geleden ook, net als inspanningfysiologen. Het moment van glorie was onze ingestudeerde goal tegen Amerika toen Ahn Jung-Hwan een vrije trap van Lee inkopte."

Ghotbi ziet andere bijkomende voordelen. Vanuit de analyse geeft een bondscoach z'n spelers een houvast, een plan; zet een organisatie neer waar je ver mee kan komen als je het goed uitvoert. ,,Goed voor het zelfvertrouwen. Indirect kan een coach meer invloed uitoefenen. Ook psychologisch. Zo werd onze presentatie voor het duel met Italië afgesloten met de twee doelpunten van Kroatië, gevolgd door juichende Kroaten en verslagen Italianen. Je probeert spelers zo een gevoel mee te geven, dat Italië is te verslaan. Of als een speler in een dip zit, laat je hem alleen goede beelden van zichzelf zien. Simpel, maar het werkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.