De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stakingen dwingen Duitse
banken loketten te sluiten

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De arbeidsonrust in Duitsland heeft zich uitgebreid tot de bankensector. Om hun looneis van 6,5% kracht bij te zetten, legden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gisteren 6000 bankmedewerkers het werk neer. Daardoor moesten enige honderden, overwegend kleinere filialen het bordje 'gesloten' aan de deur hangen. Het betrof vestigingen van Commerzbank, Deutsche Bank, Dresdner Bank en de Volks- en Raiffeissenbanken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Duitse bankmedewerkers eisen een loonsverhoging van 6,5%. (Foto: EPA)
Het was de eerste staking nadat afgelopen donderdag de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zonder resultaat waren afgebroken. Het uiterste bod van de werkgevers bedroeg toen voor de ongeveer 460.000 bankmedewerkers in de bondsrepubliek een loonsverhoging van 3,1%.

In Dortmund hield de dienstenvakbond Ver.di een protestbijeenkomst in de openlucht. Er werd gepleit voor eenzelfde overeenkomst als recentelijk met de Deutsche Postbank werd afgesloten. Daarin is bepaald dat de werknemers met terugwerkende kracht tot de eerste van deze maand 3,5% meer loon zullen ontvangen en over een jaar nog eens 3,2%.

Vakbondswoordvoerders leverden forse kritiek op de inkomens van de bankiers. "Als er in het bankwezen een kostenprobleem bestaat, dan zit dat alleen bij de topinkomens."

Bij het protest in Dortmund sloten zich spontaan enige honderden bouwvakkers aan. Op de derde dag kreeg de eerste bouwstaking sinds een halve eeuw een landelijk karakter. Voor het eerst gingen er ook bouwplaatsen plat in het oosten en het zuiden van het land. Daarmee kon het aantal actievoerenden worden verdubbeld tot 16.000. Ook werd er niet gewerkt op een aantal bouwlocaties langs het wegennet. "Vooralsnog is het niet de bedoeling om het (vakantie)verkeer op de Autobahnen in het honderd te laten lopen", aldus een zegsman van de vakbond IGBau.

Bij de uitbreiding van de Potsdamer Platz in het centrum van Berlijn kwam het tot een klein handgemeen, toen stakende bouwvakkers probeerden te verhinderen dat Portugese collega's aan het werk gingen.

Hoewel de werkgevers een beslissing van de rechtbank hadden afgedwongen, dat bouwplaatsen niet mogen worden geblokkeerd, hield de politie zich afzijdig. Het tumult loste zichzelf snel op. Tegenover het bod van de bouwwerkgevers van 3% per september dit jaar en nog eens 2,1% vanaf april 2003, staat de eis van de vakbond IGBau van 4,5% ineens. Ook liggen de standpunten ten aanzien van het minimumloon per uur in het oosten, dat veel lager is dan in het westen, nog ver uit elkaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.