De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wao-boete voor kleine
bedrijven van de baan

   
 

AMSTERDAM - En het wonder geschiedde, moet voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland gisteren gedacht hebben toen hij hoorde dat de wao-boete voor bedrijven met minder dan 25 werknemers, helemaal van de baan is. De beoogde coalitiepartners CDA, LPF en VVD hebben dat tijdens de informatie-onderhandelingen besloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Voorzitter De Boer: 'De dag is nog mooier geëindigd' (Foto: Anko Stoffels)
"Een overwinning voor het midden- en kleinbedrijf", zegt De Boer. "Al sinds ik voorzitter ben geworden in 1998, heb ik er voor gevochten dat de Pemba (de wao-boete, red.) van tafel gaat."

De Pemba-boete, die werkgevers krijgen opgelegd bij een hogere dan gemiddelde wao-instroom, staat gelijk aan Russische roulette. Dat waren de gevleugelde woorden van De Boer die het hele Nederlandse midden- en kleinbedrijf overnam. De voorzitter probeerde op die manier duidelijk te maken hoe onrechtvaardig het is als kleine bedrijven een hoge wao-boete krijgen opgelegd voor werknemers die bijvoorbeeld tijdens vakantie arbeidsongeschikt zijn geworden. De Pemba-boete kan oplopen tot vele tienduizenden euro's per werknemer. "En dat terwijl de kleinere ondernemingen ook de laagste wao-instroom hebben", aldus De Boer.

De maatregel van het nieuwe kabinet is bijzonder gunstig voor de meer dan 100.000 kleinere bedrijven, zoals winkeliers, ambachtslieden, loodgieters en aannemers die nu zwaar gebukt gingen onder de wao-boete. De Boer vindt het niet meer dan terecht dat het nieuwe kabinet de wao-boete afschaft. "Het midden- en kleinbedrijf is het trouwste deel van het Nederlandse bedrijfsleven", zegt de voorzitter. "Zij vertegenwoordigen 60% van alle werkgelegenheid. Ze verhuizen niet naar het buitenland om fiscale redenen en werken altijd keihard door. Ze zijn de troost van de economie. Deze mensen verdienen het op een reële manier premie te betalen voor de wao. De Pemba-boete past daar totaal niet in."

De Pemba moest volgens MKB-Nederland van tafel, linksom of rechtsom. MKB-Nederland zette de strijd in op vele fronten. Zo was de belangenorganisatie bezig met het aanspannen van een rechtszaak tegen de Pemba-wetgeving. Ook sloot de koepel met de gemeente Amsterdam en verzekeraar Interpolis een contract waarin partijen overeenkwamen dat de gemeente het risico draagt voor de Pemba-boete als werkgevers langdurig werklozen met een verhoogd ziekterisico in dienst nemen. Mitex, een branche-organisatie die is aangesloten bij MKB-Nederland, riep al haar 4200 leden op standaard bezwaar aan te tekenen tegen de boete.

De partijen in de Sociaal-Economische Raad (SER), de vakbeweging, werkgevers en kroonleden, waren in de onderhandelingen over een nieuw wao-bestel al overeengekomen de Pemba-boete te schrappen. In het SER-akkoord was verder afgesproken dat de wao-uitkering omhoog zou gaan van 70 naar 75%. CDA, LPF en VVD zijn nog geen definitief akkoord over een nieuw wao-bestel overeengekomen, maar zijn elkaar dicht genaderd. De wao wordt alleen toegankelijk voor werknemers die voor meer dan 80% worden afgekeurd en binnen vijf jaar niet meer kunnen herstellen. Overige werknemers moeten in dienst blijven van hun baas en aangepast werk vinden. Werknemers die psychisch arbeidsongeschikt zijn, komen niet meer in de wao. De wao-uitkering blijft vooralsnog 70% van het laatstverdiende loon.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is "verheugd dat de Pemba-boete van tafel is", aldus een woordvoerder. "Een prima zaak dat de wao-boete voor kleine bedrijven verdwijnt. Maar we blijven ons absoluut sterk maken om ook voor de rest van het bedrijfsleven de Pemba-boete van tafel te halen." Voor de grote bedrijven wordt de wao-boete volgens de plannen van het kabinet pas geschrapt als blijkt dat in 2005, twee jaar na de invoering van het nieuwe wao-akkoord, de wao-instroom met 40% is teruggedrongen.

Bestuurder Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV is zeer teleurgesteld over het wao-plan van het beoogde kabinet. "Ze zeggen wel dat ze het SER-akkoord op hoofdlijnen volgen, maar ze werpen een rookgordijn op. Er blijft nauwelijks wat over van het SER-akkoord." Blij voor het midden- en kleinbedrijf is ze wel. Die vreugde deelt ze met De Boer. "De dag was al mooi begonnen, maar is nog mooier geëindigd", besluit de voorzitter van MKB-Nederland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.