De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel zet eis kracht bij
door aanvraag surseance

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Telecombedrijf Versatel heeft gisteren van de Amsterdamse rechtbank uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf dreigde daarmee al langer om zo de obligatiehouders te dwingen hun schuldpapier in te wisselen voor aandelen. Op die manier wil Versatel zijn financiële herstructurering versneld doorvoeren. Schuldeisers hebben tot 26 augustus de tijd om hun claim in te dienen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 46kb)

Ook in de Verenigde Staten heeft Versatel uitstel van betaling aangevraagd door middel van een zogeheten 'chapter 11' procedure.

De surseance geldt alleen voor de holding Versatel Telecom International en heeft geen effecten voor de dienstverlening en het netwerk. Dat zal dus gewoon in de lucht blijven. Versatel richt zich met zijn glasvezelnetwerk op de zakelijke markt.

Tot bewindvoerder is Louis Deterink benoemd, in het verleden vooral bekend om zijn bemoeienissen bij Daf, Fokker en Verolme. Hij gelooft niet dat het bij Versatel op een faillissement zal uitdraaien. Hij noemde gisteren het herstructureringsplan 'kansrijk'. Normaal gesproken heeft een bedrijf dat surseance van betaling heeft gekregen, nauwelijks nog overlevingskansen. Maar omdat Versatel niet heeft gewacht tot de kas leeg is maar nu al tot handelen is overgegaan, kan volgens hem het plan slagen.

De surseance werd aangevraagd omdat het bod dat Versatel eerder wilde doen op zijn schulden vertraging opliep. Die vertraging werd veroorzaakt door de grote werkdruk bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission), die daardoor met een flinke werkachterstand kampte. Versatel had zijn bod bij de SEC aangemeld om te laten beoordelen of aan alle regels voldaan werd.

Volgens Versatel's topman Raj Raithatha was verdere vertraging onaanvaardbaar. "De onzekerheid in de markt is groot, zeker als andere bedrijven als KPNQwest failliet gaan."

Ook Peter-Paul de Vries, directeur van de Vereniging Effectenbezitters, meent dat er haast is met de herstructurering bij Versatel. Hij noemt de nu gekozen weg 'weinig charmant' en 'niet chique', "maar er was geen alternatief.

Als het lukt dan heeft Versatel weer een heel behoorlijke balans en hoeft men niet langer te vrezen voor de continuïteit van de onderneming. Maar de offers zijn dan wel bijzonder zwaar geweest", zei hij. Bij de voorgestelde herstructurering krijgen de obligatiehouders in totaal €350 miljoen.

Versatel heeft een schuld van ongeveer €1,7 miljard. In maart dreigde het bedrijf al met de aanvraag van uitstel van betaling om zo onwillige obligatiehouders te dwingen akkoord te gaan met een plan om schulden te ruilen voor cash en aandelen. Een dergelijke omwisseling werd eveneens door Getronics toegepast en wordt momenteel ook door UPC doorgevoerd. Versatel eiste instemming tot omruil van 99% van de obligatiehouders. Die moeten dan wel een flinke veer laten: zij krijgen voor hun obligaties in totaal €350 miljoen (ongeveer 20% van de totale waarde) plus een aandelenbelang van 80%.

Versatel moet ook wat doen aan de schuldenlast om zo de torenhoge rentelasten te drukken. Vorig jaar betaalde het bedrijf €184,1 miljoen aan rentelasten. Mede daardoor kwam het nettoverlies hoger uit dan de omzet: €378,6 miljoen (tegen €421,3 miljoen het jaar ervoor) op een omzet van €255 miljoen, dat was 41% meer dan in 2000.

Verder maakte Versatel bekend dat het een extra kredietfaciliteit van GE Capital toegezegd heeft gekregen van €150 miljoen als de herstructurering lukt. Het bedrijf zegt genoeg cash in huis te hebben om het nog een paar jaar uit te houden. Maar als de obligatiehouders plotseling uitbetaald moeten worden, kan het bedrijf niet verder dan tot het tweede kwartaal van 2003 en valt er een gat in de financiering.

Ook verwacht Versatel eerder uit de rode cijfers te komen. Wanneer er weer met winst wordt gewerkt, is echter niet bekendgemaakt.

Als gevolg van de financiële problemen degradeerde het aandeel Versatel in maart van de belangrijkste beursgraadmeter AEX-index naar de Midkap-index.

Versatel zat drie maanden op het strafbankje van de Amsterdamse beurs en werd daarom begin deze maand eveneens uit de Midkap-index verwijderd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.