De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Techno's waarschuwen

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - De koersen op Wall Street gingen richting vloer na waarschuwingen voor tegenvallende kwartaalresultaten van enkele technologische zwaargewichten, waaronder chipmaker AMD en computerfabrikant Apple. De toonaangevende Dow Jones sloot uiteindelijk 1,5% lager op 9561,57 punten. De Nasdaq moest aanzienlijk meer inleveren en sloot op 1496,84 punten, een verlies van 3%.

AMD kondigde een terugval in de verkoopcijfers aan. In het tweede kwartaal zal het voor $200 miljoen minder aan chips gaan afzetten. De chipfabrikant schrijft het ingeklapte verkoopcijfer toe aan algehele zwakte in de pc-markt. Als gevolg van de omzetdaling voorspelt de chipproducent in het lopende kwartaal een 'substantieel' operationeel verlies te lijden. AMD sloot maar liefst 15,5% lager op $8,70. Apple voorspelde een verkoopdaling van 10% ten opzichte van eerdere ramingen. Apple kelderde 15% op $17,12.

Vrijwel alle halfgeleider- en computerfondsen gingen eveneens onderuit in navolging van hun waarschuwende branchegenoten. De vooruitzichten van AMD en Apple zijn vergelijkbaar met de waarschuwing die Intel eerder deze week deed. Intel moest ook gisteren weer achteruit en eindigde 8,7% lager op $20,09.

Het geweld van de waarschuwingen overschaduwde het goede nieuws van Oracle, dat resultaten over het vierde (fiscale) kwartaal presenteerde die ver boven verwachting van analisten waren. Oracle sloot 2,% lager op $8,8.

Chipfabrikant Micron moest in deze slechte markt melden dat het een justitieel onderzoek boven het hoofd heeft hangen in verband met een verdenking van het maken van prijsafspraken. Micron moest 14,9% achteruit op $20,08.

In weerwil van de waarschuwingen van bovengenoemde chipproducenten meldde de SEMI, een brancheorganisatie van de Amerikaanse chipindustrie, gisteren voor de tweede maal dit jaar een stijging van de vraag naar chips. Het bedrag aan nieuwe orders steeg ten opzichte van april met 9% tot $1,08 miljard, terwijl de waarde aan verschepingen met 6% toenam.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.