De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak sluit met verlies
   
 

AMSTERDAM - Het verlies van de Nasdaq dinsdag en de diverse winstwaarschuwingen van Amerikaanse bedrijven nabeurs deden het toch al fragiele herstel van de AEX gisteren geheel teniet. In de ochtend schoot de Amsterdamse beurs in het rood, en daar kwam de rest van de dag geen verandering meer in. Van de 24 AEX-fondsen noteerde alleen Gucci (+1,2%), TNT Post (0,45%) en Reed Elsevier (0,5%) hoger. De toonaangevende AEX-index sloot 1,77% lager op 439,15. De Midkap deed het met negen fondsen in de plus iets beter, en beperkte het verlies tot 0,48% op 464,46.

Omzetwaarschuwingen van chipfabrikant AMD en computermaker Apple leidden het negatieve sentiment in. AMD meldde dinsdag nabeurs dat de omzet in het tweede kwartaal uit zal komen tussen $620 miljoen en $700 miljoen. Eerder verwachtte het Amerikaanse bedrijf een omzet te draaien van tussen de $820 miljoen en $900 miljoen. Apple verlaagde de omzetverwachting van $1,6 miljard naar tussen de $1,4 en $1,5 miljard.

In navolging hiervan moesten de technologiefondsen op het Damrak het gisteren ontgelden. CMG was de grootste verliezer met een min van 9,33% op €1,75. Maar ook ASML verloor met 5,58% op €15,90 fors, op de voet gevolgd door Getronics (-4,62% op €1,86) en Philips (-3,07% op €28,39).

Tot de grootste verliezers van de Midkap behoorde Océ (-4,96% op €11,12), ASM International (-3,25% op €16,98) en Unit 4 Agresso (-4,9% op €6,60).

Wellicht kunnen beleggers weer wat hoop putten uit de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de Nederlandse economie. Het IMF berekende namelijk dat de groei van de economie in de tweede helft van het jaar tot 3% zal aantrekken. Dat is iets meer dan 2,7% waar het IMF in april van uitging. De groei over heel 2002 komt uit op een magere 1% in plaats van de eerder berekende 1,4%. De opleving van de economie is een gevolg van de verbetering van het klimaat in de wereldeconomie en van de renteverlagingen in de eurolanden van vorig jaar, zo meldde het IMF.

Op de lokale markt sprong met name Versatel in het oog. Het telecombedrijf heeft vrijwillig uitstel van betaling aangevraagd om zo obligatiehouders te dwingen hun papieren in te wisselen voor aandelen. Versatel tracht de balans op te schonen. Het telecom dreigde de onwillige obligatiehouders al langer met deze maatregel en heeft hen nu het mes op de keel gezet. De beursgeschiedenis van het drie jaar oude fonds heeft veel weg van een achtbaan. Op het hoogtepunt noteerde het fonds liefst rond de €75. Gisteren sloot het op €0,25, een winst van 8,7%.

Arcadis en Imtech hadden een nieuwtje. Arcadis heeft een opdracht binnengesleept van het in Duitsland gevestigde Amerikaanse leger. Voor $2,5 miljoen gaat het ingenieursbedrijf de komende vijf jaar de legerbases nabij Kaiserslautern verder ontwikkelen en opknappen. Ondanks het goede nieuws sloot Arcadis 0,5% lager.

Imtech versterkt de activiteiten op het gebied van parkeertechnologie door de overname van het Nederlandse CTC en het Engelse UPS. Beide overnames zijn in contanten voldaan en zullen direct positief bijdragen aan de winst per aandeel, zo laat de technische dienstverlener weten. Ook Imtech profiteerde niet, en sloot 0,43% lager op €20,91.

DSM (-1,38% op €46,45) heeft het groene licht gekregen van de Europese Commissie voor de verkoop van de petrochemische activiteiten aan het Saoedische Sabic. Volgens Brussel is er geen sprake van overlappende activiteiten. De Saoediërs betalen €2,3 miljard voor de DSM-divisie. De formele overdracht zal eind juni plaatsvinden.

Ook Vendex kreeg positief bericht uit Brussel. Het warenhuisconcern mag de Belgische Doe-het-zelf-keten Brico overnemen. Vendex had €505 miljoen over voor Brico, maar zou diens activiteiten in Frankrijk, Spanje en Portugal voor €342 miljoen doorverkopen aan de Franse groupe Leroy Merlin wanneer de Commissie eenmaal goedkeuring zou hebben verleend aan de overname.

Gucci heeft geen goed eerste kwartaal achter de rug. Consumenten houden de hand op de knip, en dat ziet het modeconcern terug in het omzetcijfer. Deze zakte van €617 miljoen in de eerste drie maanden van 2001 naar €608 miljoen in het afgelopen kwartaal. De nettowinst viel een stuk lager uit dat analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een winst van €46 miljoen, maar dit cijfer kwam uit op €35,5 miljoen. In het eerste kwartaal vorig jaar bedroeg de winst nog €61,4 miljoen.

Toch was Gucci positief over de winstgevendheid voor de rest van het jaar, en daar klampten beleggers zich aan vast. Het fonds sloot 1,2% hoger op €101,50.

Marjan van Beuningen 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.