De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  In de hoop op Amerikaanse hulp
Koerden schermen
met Al-Qaeda

   
 

door Thomas Erdbrink SULEIMANIYA - Op de dag dat Iraaks Koerdistan werd bezocht door de speciale afgezant van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, die met premier Braham Saleh over de toekomst van Irak kwam praten, werd Saleh het doelwit van een aanslag. Toen hij de deur uitging om zijn gast te begroeten, openden drie mannen het vuur. Saleh ontsnapte, maar vijf bodyguards en twee van de aanvallers vonden de dood. De daders waren van het terreurnetwerk Al-Qaeda, zeiden de Koerden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Koerdische strijders in Noord-Irak.
De 'Ansar Al-Islam' (Soldaten van islam), een ongeveer 500 man sterke islamitische splintergroepering, bezette in september een aantal dorpen vlak bij de Iraanse grens. De emir van de groep, Abu Abdullah Shafa'i, heeft volgens de Koerdische geheime dienst negen jaar in Afghanistan doorgebracht. Hij verklaarde in september 2001 de oorlog aan de twee seculiere partijen die het 'Saddam-vrije' Noord-Irak regeren. Tijdens een felle strijd vielen er 125 doden aan overheidszijde. Het aantal slachtoffers onder Ansar is onbekend.

Wapenstilstand

Sinds drie november is er een wapenstilstand, desondanks maken de Koerdische leiders zich erg veel zorgen over de Ansar Al-Islam. Zo zouden ongeveer 30 Iraakse Koerden die in Afghanistan hebben gevochten, zich na de val van de Taliban bij de groep hebben aangesloten. Ook zouden er 70 'Arabisch-Afghaanse' families via Iran naar Noord-Irak zijn gereisd.

"Wij hebben Amerikaanse hulp nodig voor het bestrijden van Al-Qaeda", zegt een commandant aan de frontlinie. "God sta ons bij nu Al-Qaeda hier is", zegt premier Barham Saleh (Patriottische Unie Koerdistan, PUK) wanhopig.

Sterke bewijzen voor de aanwezigheid van Osama bin Ladens terreurbeweging zijn er niet, of het moet de Al-Qaeda-gevangene zijn, die trots aan de journalisten wordt getoond. In de gevangenis van Suleimaniya wordt Mohammad Shihab Ali (29) voor de camera's gezet, die meer dan twee jaar geleden is opgepakt. "Maar na elf september heb ik besloten alles te vertellen", zegt hij. "Ik heb 422 mensen vermoord voor Osama en 35 ton drugs voor hem gesmokkeld." Als bewijs laat hij een foto zien waarop hij lachend het oor van een lijk afsnijdt. Een verband met Ansar Al-Islam is in het relaas van Shihab Ali niet te vinden.

Dorpelingen

Er zijn meer zwakke punten in het Al-Qaeda-verhaal van de Koerden. De derde verdachte van de aanslag op de premier is een half debiele man die al vlug bekende lid van de Ansar Al-Islam te zijn. Niet gekeken wordt naar andere mogelijke daders: zo heeft de PUK het afgelopen jaar een prominent lid van de communistische partij doen 'verdwijnen'. Alleen 'dorpelingen' hebben daadwerkelijk de Al-Qaeda-leden in de bergen gezien. Vreemd is het ook dat het veel sterkere leger de terroristen niet gewoon opruimt.

Waarschijnlijker is dat de Ansar Al-Islam de Koerden een mogelijkheid biedt de wereld te laten zien dat ze aan de goede kant staan in de strijd tegen het terrorisme. Zoals een lokale tv-verslaggever het uitdrukt: "De PUK wil dat de Amerikanen haar problemen komen oplossen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.