De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Aanslag antwoord op
bezettingspolitiek
van Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Palestijnse reactie gisteren op de nieuwe Israëlische politiek om na iedere terreuraanslag een deel van het Palestijnse gebied te bezetten, was even snel als dodelijk. Een Palestijnse zelfmoordenaar blies zichzelf en zeven Israëli's op bij een busstop in Jeruzalem. Zeker 35 mensen raakten gewond. Het was de tweede aanslag in even veel dagen en opnieuw een bewijs van de hopeloosheid van de situatie in het Midden-Oosten.

Het bloedbad had nog veel ernstiger kunnen zijn als de zelfmoordenaar niet was gezien door de Israëlische politie en zichzelf daardoor opblies voordat hij een volgepakte bus in de wijk Franse Heuvels in kon stappen.

Een woordvoerder van de Israëlische regering zei "dat de Palestijnen de nieuwe politiek kennelijk niet hebben begrepen. Natuurlijk ligt het voor de hand dat we nu weer nieuw gebied zullen bezetten, net zo lang tot het terrorisme stopt. De Palestijnse leiders roepen zelf het onheil over hun bevolking uit door niets te doen om de militanten te stoppen".

Een langdurige bezetting van Palestijns gebied is lange tijd een taboe geweest omdat Israël vreest een situatie te creëren zoals ooit in Libanon waar het meer dan twintig jaar lang een bufferzone bezet hield met veel verliezen aan Israëlische kant.

Nu lijkt de maat echter vol. Na de aanslag van dinsdag hebben Israëlische troepen het Palestijnse Jenin en Kalkilja bezet. Ook trokken ze Nabloes binnen, maar daar vertrok men later weer. Bij Jenin zijn echter semi-permanente wooneenheden neergezet wat duidt op een langdurig verblijf van het Israëlische leger. Bij een huiszoeking in die stad kreeg een Palestijnse vrouw een dodelijke hartaanval toen Israëlische soldaten haar woning doorzochten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
George Bush (Foto: AP)
De Amerikaanse president George W. Bush, die zijn politiek ten aanzien van het conflic, zou openbaren heeft zijn speech voorlopig uitgesteld. Zijn woordvoerder Arie Fleischer verklaarde "dat de president weet wat hij te zeggen heeft, maar hij zal dat doen op een moment dat dit het meeste goed zal doen." Fleischer zei ook "dat de president gelooft dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen na zulke aanslagen". Dat is een steuntje in de rug voor de Israëlische premier Ariel Sjaron die momenteel niets wil weten van een Palestijnse staat en geïrriteerd was geraakt over de Amerikaanse zinspelingen daarop.

Voor de nieuwe aanslagen had Amerika in het diplomatieke circuit laten weten niet zo blij te zijn met de aanleg van een Israëlisch hekwerk om de Palestijnse gebieden om zo aanslagen te voorkomen. Dit zou een uiteindelijke oplossing, waarbij de VS nieuwe grenzen zou voorstellen, in de weg staan. Na de laatste aanslagen wil Bush zich voorlopig niet aan die materie branden.

Voor het eerst heeft ook een grote groep van Palestijnse intellectuelen afstand genomen van de aanslagen met een grote advertentie in de krant Al Quds (Jeruzalem) waarin ze de militanten oproepen de aanslagen te staken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.