De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kabinet komt er snel aan

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - CDA, LPF en VVD hebben met een akkoord over een nieuw zorgstelsel een doorbraak bereikt in de kabinetsformatie. De overeenstemming over het nieuwe zorgstelsel, dat in politiek Den Haag nu al het 'tosti-akkoord' wordt genoemd, zorgt voor een stroomversnelling in de totstandkoming van een nieuw kabinet.

"Er is sprake van een absolute doorbraak. Ik verwacht dat het nu heel snel kan gaan," aldus een optimistische CDA-voorman Balkenende. In de tweede of derde week van juli wordt de beëdiging van het nieuwe kabinet verwacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 40kb)
'De fijnproever' staat op zijn schort geschreven. Tijdens de formatiebesprekingen at Balkenende tosti's, daarna mosselen met een glas witte wijn.
Onder leiding van informateur Donner werden Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) het gisteren eens over het zorgstelsel dat al in 2005 moet ingaan. De door het CDA beloofde kinder- en woonsubsidies zijn van de baan, maar tegelijkertijd mag niemand de dupe worden van de introductie van een nominale (vaste) zorgpremie.

Zorgtoeslag

Voor probleemgevallen komt er compensatie via een zorgtoeslag, voor kinderen tot 18 jaar hoeft er vanaf 2005 geen premie meer te worden betaald, er komt een eigen risico van ruwweg 100 euro per volwassene, de cholesterolverlagers en maagzuurtabletten worden niet meer vergoed en de werkgever blijft een deel van de premie betalen.

Balkenende en Zalm werden het snel eens nadat informateur Donner tosti's had laten uitserveren in de ministerskamer van de Eerste Kamer, waar inmiddels een maand wordt onderhandeld. Enkele momenten voor de tosti-lunch hielden de CDA- en VVD-leiders nog intern beraad met hun specialisten. Voor hen werd het toen duidelijk dat zij moesten afstappen van hun oorspronkelijke eisen en vervolgens kon er snel zaken worden gedaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 28kb)
Mat Herben.
VVD-leider Zalm, die gisteren nog eens benadrukte dat hij niet terugkeert in het nieuwe kabinet, is na aanvankelijke aarzelingen uitermate tevreden over de uitkomsten van de coalitieonderhandelingen. De nieuwe coalitie kan in zijn ogen na twee paarse kabinetten forse veranderingen teweeg brengen in de Nederlandse samenleving. "We kunnen eindelijk een paar stappen vooruit zetten op het gebied van vreemdelingen- en veiligheidsbeleid," aldus Zalm.

LPF-leider Herben klonk opgelucht na de bijeenkomst. "Ik had niet verwacht dat we het zo snel eens zouden worden. Dit was echt de belangrijkste dag van de formatie. We zijn nu voor 95% klaar," aldus Herben.

Balkenende en Zalm zijn vandaag voor Europese zaken in Sevilla en Madrid en volgende week maandag en dinsdag wordt er nog verder gepraat over de "losse eindjes'' in de kabinetsformatie. Voor LPF-voorman Herben breken dan nog spannende tijden aan, want hij heeft van zijn 26-koppige fractie de opdracht gekregen om de teruggave van het 'Kwartje van Kok' binnen te slepen. De LPF wil de 8,5 eurocent terug via een verlaging van de benzineaccijnzen en niet via de aanleg van nieuwe wegen of verlaging van de motorrijtuigenbelasting.

Inmiddels heeft Zalm vastgesteld dat er dit jaar geen sprake is van een financieringstekort van 0,3%, zoals door het Centraal Planbureau vorige week werd berekend. Er zou volgens Financiën door het CPB geen rekening zijn gehouden met onder meer lagere betalingen aan Europa en meevallers in de sociale fondsen. Er is volgens Zalm in 2002 een tekort noch een overschot.

Spaarloon

De onderhandelaars zijn het eens over een totaal bedrag aan bezuinigingen van bijna 9 miljard euro. Een flink aantal lucratieve fiscale voordelen wordt geschrapt, zoals de lijfrente-aftrek en de subsidie voor werkgevers die goedkope arbeidskrachten aantrekken. Ook wordt het spaarloon waarschijnlijk afgeschaft, maar daarvoor komt in de plaats een andere vorm van 'sparen' om op latere leeftijd te gaan studeren of het opnemen van zorgverlof.

Zalm voorspelt dat 2003 geen vrolijk jaar wordt voor de Nederlandse burgers en bedrijven. "Het jaar 2003 wordt een jaar van lastenverzwaringen en bezuinigingen en verder zijn er weinig aardige dingen," stelt Zalm.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.