De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Te laat is te laat,
zegt Hoge Raad
over parkeertijd

   
 

door Manno van den Berg AMSTERDAM - Automobilisten kunnen niet langer ongestraft vijf minuten bij de tijd op hun parkeerkaartje tellen. Parkeerwachters zullen voortaan direct na het overschrijden van de parkeerlimiet naar het boeteboekje mogen grijpen. Dit heeft de hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad, bepaald.

De Hoge Raad draait hiermee een uitspraak van een lagere rechter terug. Die had een naheffingsaanslag voor een parkeerder in Hilversum ongedaan gemaakt. De man raakte na het verstrijken van zijn parkeertijd in discussie met een controleur. Zijn horloge gaf aan dat hij twee minuten te laat was, dat van de parkeerdiender wees op vijf minuten. Gevolg: een levendig debat dat beiden tot voor de rechter bracht.

Aanvaardbaar

Die rechter beslechtte deze in de praktijk welbekende discussie door een overschrijding van vijf minuten in de regel aanvaardbaar te vinden. Een overijverige controleur had daarmee de eerste vijf minuten overtijd het nakijken.

De Hoge Raad maakt echter nu een eind aan het 'cadeautje' door geen enkele tolerantie meer toe te staan. Dit op verzoek van de gemeente Hilversum die tegen de eerdere uitspraak in beroep was gegaan. De Hilversumse parkeerder moet nu de naheffing alsnog betalen.

"Hiermee kunnen controleurs op de seconde af een boete geven", stelt Monique Ligtenberg, hoofdredacteur van de nieuwsdienst Fiscaal up to Date. Bert Bongers, adjunct-directeur van het College van Belastingadviseurs, ziet echter nog wel degelijk een mogelijkheid om het de parkeerwachter lastig te maken. "De vraag is nog steeds: klopt die parkeermeter wel. Kan de gemeente hard maken dat die machine de juiste tijd aangeeft?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.