De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Stuntman aan bed gekluisterd
   
 

AMSTERDAM - Een gebroken enkel, pols, teen, een stevige hersenschudding en een paar fikse kneuzingen. Dat zijn de verwondingen die stuntman Rinse Zwalua (32) van het team Daring Dantes uit Limmen dinsdagavond opliep toen de stunt die hij uitvoerde misging.

Zwalua sprong met z'n motor over het 26 meter brede Overijssels Kanaal in Bergent- heim. Op een halve meter na haalde hij het net niet, knalde tegen de walkant, vloog over de kop en landde op een stoeprand.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 24kb)
Stuntman Rinse Zwalua en zijn echtgenote Christina.
,Ik weet er weinig meer van. Alleen de aanloop en het moment dat ik bij kwam in het ziekenhuis. Daar tussen in is het een groot zwart gat. Nu ik de foto's zie, weet ik waarom ik zoveel pijn heb'', liet Zwalua gisteren vanuit het ziekenhuisbed weten. ,,Tja en waarom het is mis gegaan? Kennelijk net iets te zachtjes gereden. Normaal spring ik deze afstand wel vaker en dan gaat het goed. Het is in mijn 13-jarige carrière de tweede keer dat ik iets breek. Op koninginnedag van dit jaar brak ik mijn voet en nu dit weer'', zegt de stunter.

De stuntact was het spektakelstuk van de opening van de Feestweek in Bergentheim. ,,We schrokken ons rot toen het gebeurde. Op dat moment stond er meer dan 2000 man te kijken. Er waren ook erg veel kinderen bij. Die wisten natuurlijk ook niet wat ze zagen. In het begin zag het er ook nogal dramatisch uit. Gelukkig had Rinse een speciaal crossharnas aan, daardoor heeft hij geen inwendig letsel opgelopen'', weet organisator van de Feestweek Wollie Klok.

Nadat de zwaargewonde stuntteamleider was afgevoerd naar de Isala-klinieken in Zwolle, hebben leden van de feestweekcommissie de andere drie stuntmannen teruggebracht naar huis. ,,Ondanks dat die jongens er goed van doordrongen zijn hoe gevaarlijk de stunts zijn, blijft het natuurlijk naar als er dingen mis gaan. Maar ja, dat is het risico van het vak hè'', zegt Klok.

,,We hadden speciaal een professioneel stuntteam uitgenodigd om de sprong over het kanaal te maken. Als je plaatselijke motorcrossers vraagt of ze het willen proberen, loop je te veel risico. Je gaat ervan uit dat het allemaal goed gaat met zo'n stuntbedrijf'', aldus Klok.

Samen met andere leden van de feestweekcommissie is Klok gisterochtend naar de drie basisscholen in het dorp gegaan om de leerkrachten te informeren. ,,In de klassen is verteld hoe de stuntman er aan toe is. Er deden namelijk nogal wat indianenverhalen de ronde'', zegt Klok.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.